Komentarze/Relacje/Foto -Video -15-18 grudnia (czyli ligowe ostatki) !

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM

ODPOWIEDZ
Śmiałojestnasmało

Re: Komentarze/Relacje/Foto -Video -15-18 grudnia (czyli ligowe ostatki) !

Post autor: Śmiałojestnasmało » 17.12.2017, 15:51

Olo88pl pisze:
17.12.2017, 13:44
Fakty są bezlitosne, że z rok do roku frekwencja w ESA rośnie. Mimo, że poziom spada ludzi przychodzi więcej.
c**** tam rośnie.Jest identyczna jak w poprzednim sezonie,chyba, że +500 osób/mecz traktować jako wzrost; a to tylko za sprawą Górnika bo ze średnią 16 koła zastąpił Łęczną, której mecze w Lublinie oglądały 3 tysie.
Wiem, że jesteśmy dopiero na półmetku, ale druga połowa sezonu niekoniecznie musi ją podnieść bo będzie lepsza pogoda albo dlatego, że dochodzą bardziej atrakcyjne mecze po podziale na grupy.W grupie mistrzowskiej 3 może 4 kluby walczą o najlepsze miejsce, a reszta już jest na wakacjach i wszystko odpuszcza jak np. ta nieszczęsna Pogoń, która miała średnią niższą o prawie tysiaka w porównaniu do sezonu zasadniczego, a Petra analogicznie miała niższą aż o 1,7 tys w grupie spadkowej.
C+ może sprzedawać gówno w złotym opakowaniu, ale fakty są takie, że tylko w sześciu miastach średnia przekracza 10 koła, byłoby 7, ale Widzew to nie ta liga hehe.
Reasumując, liczba mieszkańców Polski w odniesieniu do frekwencji na meczach żygstraklasy odzwierciedla jej poziom.

Ełkaesiak mnie pytał o kluby typu łódzkie, Ruch itp.w najwyższej klasie rozgrywkowej.Wiadomo, że dla nas byłoby lepiej, ale nie jest powiedziane, że od razu co kolejkę byłoby multum atrakcji około meczowych.Komisja np. na dzień dobry wpierdoliłaby zakazy czy pozamykaliby sektory po jednym wybryku i tyle byłoby z tych oczekiwanych spotkań.Ciężko dywagować czy tak na prawdę dużo by się zmieniło.Np. taki mecz Górnik na L4.Zajebista frekwencja i gruba oprawa, ale czy tak byłoby co kolejkę?

iparts.pl
jarohools

Post autor: jarohools » 17.12.2017, 16:17

Jak liczby w tej kolejce - Arka w Szczecinie i Wisła w Warszawie??

Adiś

Post autor: Adiś » 17.12.2017, 16:33

Mnie to np ciekawi jak to jest w Niemczech . Fc Koeln w ten weekend dopiero pierwsze zwyciestwo w lidze, czyli w polówie sezonu a na każdym meczu po 41 000 widzów. Może i poziom trochę wyższy ale mecz Cologne - Augsburg to chyba nie liga mistrzów. Może ktoś wytłumaczyć , skąd takie podejście ? Chyba że większośc na karnetach i przychodzi bo juz pieniądze wydane ?
Gůrny Ślůnzek, rostomjyuy Hajmatland!

Beha

Post autor: Beha » 17.12.2017, 16:41

Adiś pisze:
17.12.2017, 16:33
Mnie to np ciekawi jak to jest w Niemczech . Fc Koeln w ten weekend dopiero pierwsze zwyciestwo w lidze, czyli w polówie sezonu a na każdym meczu po 41 000 widzów. Może i poziom trochę wyższy ale mecz Cologne - Augsburg to chyba nie liga mistrzów. Może ktoś wytłumaczyć , skąd takie podejście ? Chyba że większośc na karnetach i przychodzi bo juz pieniądze wydane ?
Tam nawet na koszykówce jest zawsze komplet- zeyczajnie Helmuty są dużo zamoźniejsi i w tski sposób spedzajà wolny czas. Ponadto ich jest ponad 80 mln, u nas wywiało ponad 2 mln ludzi w wieku produkcyjnym , czyli spory procent potencjalnych widzów stadionowych.

PolishFansTV

Post autor: PolishFansTV » 17.12.2017, 16:59

Krzyż z rac kibiców Lecha dla ŚP. Adriana, zastrzelonego przez AT [Lech - Termalica](17.12.2017 r.)
https://www.youtube.com/watch?v=08qvcZjoKiQ

"NASZYM KLUBEM KS JEST" - fanatycy Bruk-Betu w Poznaniu (17.12.2017 r.)
[link]
PolishFans TV - największy kanał kibicowski w Polsce na YouTube
🔸YouTube ➡ https://www.youtube.com/PolishFansTV
🔸Facebook ➡ https://www.facebook.com/polishfanstv/
🔸Instagram ➡ https://www.instagram.com/polishfanstv/
🔸Twitter ➡ https://twitter.com/polishfanstv

A.M.D.G.

Post autor: A.M.D.G. » 17.12.2017, 17:18

Adiś pisze:
Zasadnicza różnica między naszą ligą a bundesligą jest taka, że w Białymstoku Kielcach czy Wrocławiu ludzie chodzą oglądać przede wszystkim przeciwnika -Legię, Lecha itd a nie Koronę czy Śląsk.
A w Kolonii chodzi się na FC Koeln a nie na Bayern czy Borussię, dlatego tam komplety są wszędzie niezależnie od wyników i tego z kim grają.
ROBOTNICZE TOWARZYSTWO SPORTOWE

Papi ciulu

Post autor: Papi ciulu » 17.12.2017, 17:56

Wisła odpali. Wśród nocnej ciszy blask się rozchodzi...

opel

Post autor: opel » 17.12.2017, 18:09

A.M.D.G. pisze:
17.12.2017, 17:18
Adiś pisze:
Zasadnicza różnica między naszą ligą a bundesligą jest taka, że w Białymstoku Kielcach czy Wrocławiu ludzie chodzą oglądać przede wszystkim przeciwnika -Legię, Lecha itd a nie Koronę czy Śląsk.
A w Kolonii chodzi się na FC Koeln a nie na Bayern czy Borussię, dlatego tam komplety są wszędzie niezależnie od wyników i tego z kim grają.
Prawda. Idą dla swojego klubu, a nie dla przeciwnika. Pisałem już tu kiedyś, że moja rodzina mieszka w Gladbeck - wszyscy za Schalke. Chciałem iść na mecz - można zapomnieć bo wszystkie miejsca to karnety. Nie ma czegoś takiego jak bilety w kasach. Na ale chodzi się na Schalke, a nie na ten zespół z którym grają. Tam słowo kibic i piknik znaczą to samo. Zawsze w barwach i z dopingiem, nawet 70-cio latki. Jak karnetowiec nie może iść, to wśród rodziny i znajomych jest stu chętnych, którzy za niego pójdą. I dlatego mają cały czas ausverkauft!. U nas też mogłoby tak być, bo ludzie z roczników 60, 70, 80 są na trybunach cały czas i zdzierają gardła nie gorzej niż młodzi. Problemem jest jednak to, że bardzo słabo z młodzymi. Jak patrzę na klasę z liceum mojej córki, to słabo mi się robi. Na 17 chłopaków na mecze chodzi 3 (trzech). Reszta nigdy nie była na stadionie!! Tylko piwko, komputer, imprezki. No i mamy to co mamy.
Łódzki Klub Sportowy

ban82

Post autor: ban82 » 17.12.2017, 18:16

Jak na 17tu chodzi trzech to i tak tragicznie nie jest.
A w niektórych klubach też by mogli ruszyć łbami i jak widzą że jest p****, to obniżyć te bilety powiedzmy do 5ciu złotych i zobaczyć czy to coś da. Wg mnie nie finanse są tutaj problemem, no ale coś cza robić a nie pierdolić że jest słabo. Samo sie nic nie zrobi, a może akurat troszke osób by to podchwyciło.

Bad1

Post autor: Bad1 » 17.12.2017, 18:21

Jak dla mnie,to mimo że mamy ich za scianą to nie da się porównać naszej sceny do ich i ogólnie ich stylu kibicowania,u nas jest najbardziej radykalna scena i to jest opinia wielu zagranicznych ekip,takuego polowania nie ma nigdzie,nie da die mas porównać z Niemcami bo to bliski ale inny świat.

Nutsu

Post autor: Nutsu » 17.12.2017, 18:22

temat jest o komentarzach o meczach a Ci piszą o biletach....

opel

Post autor: opel » 17.12.2017, 18:30

Bad1 pisze:
17.12.2017, 18:21
Jak dla mnie,to mimo że mamy ich za scianą to nie da się porównać naszej sceny do ich i ogólnie ich stylu kibicowania,u nas jest najbardziej radykalna scena i to jest opinia wielu zagranicznych ekip,takuego polowania nie ma nigdzie,nie da die mas porównać z Niemcami bo to bliski ale inny świat.
Masz rację. Inny świat. Ostatnie derby Schalke-Borussia. Kolesie w koszulkach Schalke obok kolesi w koszulkach BVB. Wyobrażacie to sobie u Nas? Ja nie... ale to też może być przyczyną ilości widzów na stadionach. Dobra koniec z mojej strony, bo rzeczywiście nie ten temat, a wszyscy czekają na elektryzujące informacje z obecnej kolejki :-).
Łódzki Klub Sportowy

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 17.12.2017, 18:32

Nutsu pisze:
17.12.2017, 18:22
temat jest o komentarzach o meczach a Ci piszą o biletach....
Plus jest taki ze rozmowa ma sens i jest o czymś.Nie standardowe przypierdalanie do wszystkiego i wszystkich
ŁKS Łódź Polska

Doktor P(r)awica

Post autor: Doktor P(r)awica » 17.12.2017, 18:38

Co do Koln ciekawostka, gdy byli w Belgradzie ostatnio w jakieś 5 tysięcy chyba to gdy odpalili piro to na sektorze janusze normalnie śpiewali j**** Wild Horde/Boys Koln (czyli ich ekipe). Standardową rzeczą jest gdy odpala sie piro na meczu domowym, że nagle cały stadion gwiżdże na ultrasów. Niestety, każdy kraj ma swoją mentalność, na zachodzie podejście do piłki jest zupełnie inne. Niemcy mają olbrzymie tradycje piłkarskie, wielkie gwiazdy, sukcesy, nazwiska. My mamy teraz akurat fajną kadre, ale gdyby nie to, to dalej by pierdolenie było w Telewizji o jakimś jebanym Wembley milion lat temu. Życie przeszłością i pucharami ku*** ćwierć wieku temu (akurat Legia ostatnio przerwała passę).
U nich jest tak, a u nas inaczej. Każdy kraj/scena ma swój styl i specyfikę. Społeczeństwo stało sie zamożniejsze, pobudowały się centra handlowe, galerie, kina. Nawet zwykłe małolaty po 17 lat mogą sobie z dupeczkami skoczyć wieczorem na rynek i na miasto. Kręgle, bilard, piwko, sklepy, burgerki. Naście lat temu gdy ja byłem młody to c**** sie działo, na miasto sie nie szło. Siedziało sie na osiedlu i razem szło na mecz bo to była jedyna atrakcja. Kibicowanie i młyny wciągały swoją otoczką, tą swoją niedostępnością, sztywnymi zasadami. Było w jakiś sposób tajemnicze. Wciągała ta jedność, że brat za brata. A teraz? Ja wiem, że to takie typowe pierdolenie, że kiedyś było lepiej. Starsi odpuszczają, a młodych nie przybywa, nie ciągnie ich to jak kiedyś. Mają mnóstwo innych alternatyw na spędzanie czasu to co ma na tym stadionie ich przyciągnąć? Chujowe wyniki? Awantury? Kiedyś sie działo, małolaci chcieli zobaczyć i sami coś porobić, teraz sie nic nie dzieje, a można wyłapać tylko mandat za nic. Wyjazdy? Faktycznie, kiedyś starzy konfiskowali może żarcie czy 10zł z kieszeni, ale sam wyjazd to był ku*** zwykły wyjazd rejsówką za symboliczne pare zł dla kanara. Byłą to cała podróż, z przygodami, niezapomnianymi historiami, awanturami. Teraz chujo wyjazd 200km kosztuje specem 100zł, jeszcze gadżet Ci na siłe wcisną. Kolejny średniego wzoru szalik czy jakaś koszulka. Otoczka która np mnie kiedyś wciągnęła zniknęła więc kończy się tym że małolatów za wiele nie przybywa, niektóre starsze kumate osoby odpuszczają z różnych powodów. Kumaci aktywni z bandy nie chodza bo mają wyjebane, bramke, trening cokolwiek, Janusze nie chodzą bo c****** pogoda, bo słabe wyniki. To tak wyliczając sobie, kto ma ku*** te stadiony zapełniać :D

Decident

Post autor: Decident » 17.12.2017, 18:41

Liga grająca w grudniu czy w lutym nie ma szans przyciągnąć obecnego, roszczeniowego społeczeństwa ze smartfonami i tabletami przy d****.

losiar

Post autor: losiar » 17.12.2017, 18:58

nasile86 pisze:
17.12.2017, 18:06
nasile86 pisze:
17.12.2017, 14:36
1.9.4.6 pisze:
17.12.2017, 14:26

To mało wiesz bo w marcu na meczu Błękitnych z Kotwica w Stargardzie jakoś najliczniejszą grupa Pogoni wpspierajaca Kotwicy na tym meczu była że Stargardu więc o czym Ty piszesz chłopie.
myslisz ze tylko ze Stargardu ludzie jezdzą na wyjazdy?? napewno czesc ludzi akceptuje Kotwice ale ja wspominam o osobach ze sportowej ekipy ktorych znam a nie o wszystkich ..........
WILD szczurku pierdoli to sie twoja stara z cyganami a prawda boli
WILD szczurku?? ku*** jesteś zwykłym fletem który nie ma pojęcia o kim pisze. Kto z "ekipy sportowej" przestał jeżdzić bo jest "zgoda" z Kotwicą?? Śmiało wal ksywami

Grokas

Post autor: Grokas » 17.12.2017, 19:06

ban82 pisze:
17.12.2017, 18:16

A w niektórych klubach też by mogli ruszyć łbami i jak widzą że jest p****, to obniżyć te bilety powiedzmy do 5ciu złotych i zobaczyć czy to coś da. Wg mnie nie finanse są tutaj problemem, no ale coś cza robić a nie pierdolić że jest słabo. Samo sie nic nie zrobi, a może akurat troszke osób by to podchwyciło.
Było w h** meczy gdzie były obniżane ceny biletów do przysłowiowej "złotówki" a ludzie i tak nie przychodzili.

Mareczek86

Post autor: Mareczek86 » 17.12.2017, 19:08

To już jakiś absurd. Spiker na Wiśle mówił, że jak jeszcze raz zostanie odpalona pirotechnika to przerwia mecz i walkower. Tych w PZPN i ESA pojebało

Abr1908

Post autor: Abr1908 » 17.12.2017, 19:13

Grokas pisze:
17.12.2017, 19:06
ban82 pisze:
17.12.2017, 18:16

Było w h** meczy gdzie były obniżane ceny biletów do przysłowiowej "złotówki" a ludzie i tak nie przychodzili.
Zamiast podnosić do astronomicznych rozmiarów pensje piłkarzy trzeba inwestować większą część budżetu w marketing albo obniżać ceny biletów.To juz jakąś zachęta
ŁKS Łódź Polska

fluor

Post autor: fluor » 17.12.2017, 19:16

Adiś pisze:
A co cię w tym dziwi? To jest bundesliga. :) Najlepsze frekwencja na świecie.
To bardziej można by się dziwić czemu liga meksykańska wyprzedziła hiszpańską, a chińska włoską. :))

Często chowa

Post autor: Często chowa » 17.12.2017, 19:27

W Chinach jest tyle ludzi ze powinni zapełniać stadiony nawet takie po 200 tysięcy gdyby byly. A tak bardziej poważnie to tam jest sporo kibiców coś na zasadzie skrzydlatych świń. Prezes firmy kazał iść i za to płacił, a poza tym wielkie nazwiska piłki które tam poszły przyciągnęły żółtków na stadiony

rajmund

Post autor: rajmund » 17.12.2017, 19:33

Na Piast Gliwice były nawet kiełbaski z grila,a i itak kiepsko to wychodzi,bilety za darmo dla młodzierzy i starców.Gliwice to bogate miasto.Pracuje na strefie ekonomicznej i mamy bilety za darmo z Piasta,ja nie korzystam.Na800pracowników tylko 5 biletów pobrano ostatnio dodam za darmo

tMK.

Post autor: tMK. » 17.12.2017, 19:34

A.M.D.G. pisze:
17.12.2017, 17:18
Adiś pisze:
Chyba cos ci sie pomylilo bo w tej rundzie praktycznie na kazdym meczu bylo 10-13 tys. pomijajac grudniowe mecze. Za to na Widzewie tez kolorowo nie bylo za czasow ekstraklasy.
TVN - NIE OGLĄDAM!
GW - NIE CZYTAM!
PO - NIE GŁOSUJĘ!

UrzadSkarbowy

Post autor: UrzadSkarbowy » 17.12.2017, 19:34

Mareczek86 pisze:
17.12.2017, 19:08
To już jakiś absurd. Spiker na Wiśle mówił, że jak jeszcze raz zostanie odpalona pirotechnika to przerwia mecz i walkower. Tych w PZPN i ESA pojebało
Absurd to będzie jak od nowego roku za przerwanie meczu powyżej 5 minut przez kibiców automatyczny walkower
Obrazek

ratujmy trzmiele

Post autor: ratujmy trzmiele » 17.12.2017, 19:41

Doktor P(r)awica pisze:
17.12.2017, 18:38
Co do Koln ciekawostka, gdy byli w Belgradzie ostatnio w jakieś 5 tysięcy chyba to gdy odpalili piro to na sektorze janusze normalnie śpiewali j**** Wild Horde/Boys Koln (czyli ich ekipe). Standardową rzeczą jest gdy odpala sie piro na meczu domowym, że nagle cały stadion gwiżdże na ultrasów. Niestety, każdy kraj ma swoją mentalność, na zachodzie podejście do piłki jest zupełnie inne. Niemcy mają olbrzymie tradycje piłkarskie, wielkie gwiazdy, sukcesy, nazwiska. My mamy teraz akurat fajną kadre, ale gdyby nie to, to dalej by pierdolenie było w Telewizji o jakimś jebanym Wembley milion lat temu. Życie przeszłością i pucharami ku*** ćwierć wieku temu (akurat Legia ostatnio przerwała passę).
U nich jest tak, a u nas inaczej. Każdy kraj/scena ma swój styl i specyfikę. Społeczeństwo stało sie zamożniejsze, pobudowały się centra handlowe, galerie, kina. Nawet zwykłe małolaty po 17 lat mogą sobie z dupeczkami skoczyć wieczorem na rynek i na miasto. Kręgle, bilard, piwko, sklepy, burgerki. Naście lat temu gdy ja byłem młody to c**** sie działo, na miasto sie nie szło. Siedziało sie na osiedlu i razem szło na mecz bo to była jedyna atrakcja. Kibicowanie i młyny wciągały swoją otoczką, tą swoją niedostępnością, sztywnymi zasadami. Było w jakiś sposób tajemnicze. Wciągała ta jedność, że brat za brata. A teraz? Ja wiem, że to takie typowe pierdolenie, że kiedyś było lepiej. Starsi odpuszczają, a młodych nie przybywa, nie ciągnie ich to jak kiedyś. Mają mnóstwo innych alternatyw na spędzanie czasu to co ma na tym stadionie ich przyciągnąć? Chujowe wyniki? Awantury? Kiedyś sie działo, małolaci chcieli zobaczyć i sami coś porobić, teraz sie nic nie dzieje, a można wyłapać tylko mandat za nic. Wyjazdy? Faktycznie, kiedyś starzy konfiskowali może żarcie czy 10zł z kieszeni, ale sam wyjazd to był ku*** zwykły wyjazd rejsówką za symboliczne pare zł dla kanara. Byłą to cała podróż, z przygodami, niezapomnianymi historiami, awanturami. Teraz chujo wyjazd 200km kosztuje specem 100zł, jeszcze gadżet Ci na siłe wcisną. Kolejny średniego wzoru szalik czy jakaś koszulka. Otoczka która np mnie kiedyś wciągnęła zniknęła więc kończy się tym że małolatów za wiele nie przybywa, niektóre starsze kumate osoby odpuszczają z różnych powodów. Kumaci aktywni z bandy nie chodza bo mają wyjebane, bramke, trening cokolwiek, Janusze nie chodzą bo c****** pogoda, bo słabe wyniki. To tak wyliczając sobie, kto ma ku*** te stadiony zapełniać :D
Mądrego,to i przyjemnie poczytać.

psychopig

Post autor: psychopig » 17.12.2017, 19:54

losiar pisze:
17.12.2017, 18:58
nasile86 pisze:
nasile86 pisze:
17.12.2017, 14:36

myslisz ze tylko ze Stargardu ludzie jezdzą na wyjazdy?? napewno czesc ludzi akceptuje Kotwice ale ja wspominam o osobach ze sportowej ekipy ktorych znam a nie o wszystkich ..........
WILD szczurku?? ku*** jesteś zwykłym fletem który nie ma pojęcia o kim pisze. Kto z "ekipy sportowej" przestał jeżdzić bo jest "zgoda" z Kotwicą?? Śmiało wal ksywami
Obaj stulcie japy.
Obrazek

Bad1

Post autor: Bad1 » 17.12.2017, 20:02

Taka jest po prostu nasza Polska mentalnosc...jak już pisałem Niemcy to inny świat jeżeli chodzi o piłkę i nie tylko :) ja osobiście bym się z nimi nie zamienił,nie zapominajmy że nasza kibolska brać wzięła się głównie z tej wszelakiej,, patologi",awantur itp...u nas Nigdy( a na pewno w ciągu najbliższych 30 lat) nie będzie takiego poziomu i takuch gwiazd futbolu,u nas zawsze głównym aktorem będą kibole,nawet jeżeli są za to karani i oni i kluby.

kapitanJaszczuk

Post autor: kapitanJaszczuk » 17.12.2017, 20:15

nasile86 pisze:
Uważaj, żeby Ci się w realu "nieśmiertelność" nie wyłączyła, bo może być kiepsko...

Marceli

Post autor: Marceli » 17.12.2017, 20:18

Hóliganów z Niecieczy w Poznaniu - 42 sztuki.
Za Lechem przemierzamy cały świat...

wyto(J)ski

Post autor: wyto(J)ski » 17.12.2017, 20:19

UrzadSkarbowy pisze:
17.12.2017, 19:34
Mareczek86 pisze:
Absurd to będzie jak od nowego roku za przerwanie meczu powyżej 5 minut przez kibiców automatyczny walkower
Zjednoczyć sie w kumatych ekipach, we wszystkich meczach kolejki odpalic taka ilosc piro by zmusiło do walkowera (oczywiscie w tyych klubach gdzie mozliwe) i z tego durnego pomyslu sie wycofaja. Wiadomo w telewizji liczy sie czas i prawa transmisji cos w stylu skokach narciarskich gdzie za nie odbyty konkurs TV jest stratna kilka milionow. Zrobic taka kolejke, straca pare milionow i przyjda po kiboli z pocalowaniem reki. Najgorszy wyjscie to bojkot. ZEJSCIE z trybun? NIE!

KOLEJKA 22 (decyzyjni ktorzy mogli by pojsc na takie rozwiazanie)
Oprocz termalicy i craxy WSZYSCY!

Beha

Post autor: Beha » 17.12.2017, 20:21

na spokojnie pisze:
17.12.2017, 18:52
Beha pisze:
17.12.2017, 16:41
Adiś pisze:
Tam nawet na koszykówce jest zawsze komplet- zeyczajnie Helmuty są dużo zamoźniejsi i w tski sposób spedzajà wolny czas. Ponadto ich jest ponad 80 mln, u nas wywiało ponad 2 mln ludzi w wieku produkcyjnym , czyli spory procent potencjalnych widzów stadionowych.
Długo myślałeś nad tymi "argumentami?
O ile zdecydowanie zgadzam się z tą zamożnością, o tyle reszta twoich argumentów się nie broni.
Zamożniejsze społeczeństwo, ma dostęp do szerszej gamy rozrywek, więc wybór piłki, nawet oglądanej w komfortowych warunkach (u nas też takie są, gdzie przywołam choćby Wrocław) nie jest oczywistością samą w sobie.
Dalej, zestawiłeś dwa, moim zdaniem wykluczające się, a połączone przez ciebie w jeden argument fakty. O ile rzeczywiście statystycznie rzecz ujmując z tych prawie 83 mln dużo więcej będzie chodziło na mecze niż w niespełna 38 milionowej Polsce, to argument o wyjeździe 2 mln rodaków w wieku produkcyjnym... jest zupełnie nietrafiony.

Moim zdaniem czynników powodujących strasznie niską frekwencję jest dużo dużo więcej. A zacząłbym od obaw zwykłych kibiców o własne bezpieczeństwo. Tutaj każdy z nas może sobie wstawić po sto opisów z własnych obserwacji zachowań na trybunach stadionów które odwiedza. W sumie temat - rzeka. Można by o tym całą rozprawę napisać a i tak większość tutejszych forumowiczów skwituje to słowami kluczami: "stadion, ku***, to nie teatr".
Dalej można wymieniać i wymieniać powody...
Tydzień myślałem.

Na jakiej dyscyplinie zapełniają się u nas hale czy stadiony? Na hokeju? Na żużlu? Na koszykówce?
U nas tylko podczas meczy finałowych czy decydujących o tytule czy awansie. Albo vdy przyjeżdza firma zza granicy-nawet na sparig.
W takim Berlinie na mecze koszykówki wchodzi w trakcie sonu komplet. Ile razy np. Na koszykówce Widzewa czy ŁKSu jest w sezonie komplet?
Na Legii nawet goscie z karnetami nie chodzą na wszystkie mecze.
Wspomniany Helmut ma inne rozrywki, ale ma też czas i pieniadz.
Kowalski- zwykły szary Polak tyra a jeden etat, często dorabia na drugim lub łapie jakieś fuchy, podczas urlopu robi remont albo u siebe albo u tesciów...
Na stadionach , nie licząc wyjątków poznikali 30latkowie wzwyż... Młyny, kurczące się to głównie pryszczata młodzież.
Gdyby zapytać się, ile lat ma średnio starszyzna w danej ekipie, to okaże się, że poza Lechią, Legią i Ślaskiem to góra 30-latkowie...Albo nawet i to nie...

Marcin

Post autor: Marcin » 17.12.2017, 21:03

mmm1

Post autor: mmm1 » 17.12.2017, 21:24

Papi ciulu pisze:
17.12.2017, 17:56
Plus za piro, jednak nie była to jakaś mega ilość.
Jak dla mnie każdy mecz powinien wyglądać tak jak puchar polski na narodowym, derby trójmiasta czy ostatnie Krakowa (nie chodzi mi o rzucanie tylko o ilość odpalonych rac).
Ogólnie dla mnie jakieś sektorówki czy inne kartoniki to tylko strata czasu i pieniędzy, powinno jako element oprawy być samo piro i to w jak największej ilości!

Z4T4N

Post autor: Z4T4N » 17.12.2017, 21:38

mmm1 pisze:
17.12.2017, 21:24
Papi ciulu pisze:
17.12.2017, 17:56
Plus za piro, jednak nie była to jakaś mega ilość.
Jak dla mnie każdy mecz powinien wyglądać tak jak puchar polski na narodowym, derby trójmiasta czy ostatnie Krakowa (nie chodzi mi o rzucanie tylko o ilość odpalonych rac).
Ogólnie dla mnie jakieś sektorówki czy inne kartoniki to tylko strata czasu i pieniędzy, powinno jako element oprawy być samo piro i to w jak największej ilości!
Mam dokladnie takie samo zdanie w tym temacie. Mi tez zawsze podobaly sie oprawy typu machajki male flagi konfetti piro wszystko na kupę. Duzo lepszy efekt niz obecna kartoniada przedstawiajaca nazwe klubu itp czy jakas sektorowka

vorenus

Post autor: vorenus » 17.12.2017, 22:10

Wisła Kraków - Zagłębie Lubin
https://www.youtube.com/watch?v=blUjRGRNhrg

pangrzegorz1975

Post autor: pangrzegorz1975 » 17.12.2017, 22:11

Marceli pisze:
17.12.2017, 20:18
Hóliganów z Niecieczy w Poznaniu - 42 sztuki.
Byli?byli.Sa wszędzie?są.Jasen maja dotowane wyjazdy,ale do k**** nędzy to jest wieś,ktora ma 800 mieszkańców.Co tam maja banndy sportowców jeżdzic???skad sie mają nagle wziąść?
Z klubu prekursorów polskiego ruchu kibicowskiego

Cichol

Post autor: Cichol » 17.12.2017, 22:15

Nieciecza jezdzi lepiej niz Piast.Zawsze oflagowani,jakies machajki,takze niema sie co przypierdalac.

cicho..

Post autor: cicho.. » 17.12.2017, 22:26

Osbiscie lubie piro ale w normalnych okolicznosciach nie zadymiajacych stadionu , przerywania meczy itd , chyba ze w formie protestu zrobic tak na wszystkich stadionach w ramach solidarnosci. Co do Niecieczy to jedyni kibice bez zera bo zakazu nie dostana

Mareczek86

Post autor: Mareczek86 » 17.12.2017, 22:31

wyto(J)ski pisze:
17.12.2017, 20:19
UrzadSkarbowy pisze:
17.12.2017, 19:34
Mareczek86 pisze:
Zjednoczyć sie w kumatych ekipach, we wszystkich meczach kolejki odpalic taka ilosc piro by zmusiło do walkowera (oczywiscie w tyych klubach gdzie mozliwe) i z tego durnego pomyslu sie wycofaja. Wiadomo w telewizji liczy sie czas i prawa transmisji cos w stylu skokach narciarskich gdzie za nie odbyty konkurs TV jest stratna kilka milionow. Zrobic taka kolejke, straca pare milionow i przyjda po kiboli z pocalowaniem reki. Najgorszy wyjscie to bojkot. ZEJSCIE z trybun? NIE!

KOLEJKA 22 (decyzyjni ktorzy mogli by pojsc na takie rozwiazanie)
Oprocz termalicy i craxy WSZYSCY!
Kluby bardziej odczułyby bojkot niż rzucanie piro.

ODPOWIEDZ