Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

ultras, hooligans, liczby, ciekawostki, informacje, opisy

Moderatorzy: Automoderation, LechiaCHWM, Zorientowany

Czapka

Re: Trapi mnie to od dawna (KIBICOWSKO)

Post autor: Czapka »

Pytanie do kibiców Ruchu, Widzewa, Pogoni Szczecin: Czy waszym zdaniem Wisła to honorowa ekipa?

Pytanie do kibiców Śląska i Lechii: Czy waszym zdaniem Wisła w czasach zgody z wamy była honorową ekipą?

Pytanie do kibiców Arki, Lecha, GKSu Tychy i Sandecji: Czy waszym zdaniem Cracovia to honorowa ekipa?
iparts.pl
ślusarz

Post autor: ślusarz »

Książkę piszesz? Stronę opuść...
89piotrekski

Post autor: 89piotrekski »

Czapka pisze: 23.08.2026, 07:59 Pytanie do kibiców Ruchu, Widzewa, Pogoni Szczecin: Czy waszym zdaniem Wisła to honorowa ekipa?

Pytanie do kibiców Śląska i Lechii: Czy waszym zdaniem Wisła w czasach zgody z wamy była honorową ekipą?

Pytanie do kibiców Arki, Lecha, GKSu Tychy i Sandecji: Czy waszym zdaniem Cracovia to honorowa ekipa?
Nie odpowiedzą ci bo chodzi tu o interesy. Ta zgoda jest do robienia interesów
InoRaz

Post autor: InoRaz »

Wczoraj na pauzie (stacja) pod Legnicą Arka stale na jednej ze stacji, po drugiej stronie również była ekipa , wie ktoś może kto?
FWS**

Post autor: FWS** »

Na stronie kibice fandom jest zawarta informacja, że w 2010 roku Hetman Zamosc pokonał w walce 70 na 70 Ruch Chorzów. To jest prawdziwa informacja ? Bo aż mi się nie chce wierzyć.
łajdaczyna

Post autor: łajdaczyna »

Nie
yalla

Post autor: yalla »

Ten fandom to zbiór farmazonów.
Północ86

Post autor: Północ86 »

Aż z ciekawości tam wszedłem i faktycznie farmazonów mnóstwo.
Ziomeczek2727

Post autor: Ziomeczek2727 »

InoRaz pisze: 24.08.2026, 16:44 Wczoraj na pauzie (stacja) pod Legnicą Arka stale na jednej ze stacji, po drugiej stronie również była ekipa , wie ktoś może kto?
Hutnik
InoRaz

Post autor: InoRaz »

Ziomeczek2727 pisze: 25.08.2026, 20:19
InoRaz pisze: 24.08.2026, 16:44 Wczoraj na pauzie (stacja) pod Legnicą Arka stale na jednej ze stacji, po drugiej stronie również była ekipa , wie ktoś może kto?
Hutnik
Dziękuję
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Północ86 pisze: 25.08.2026, 12:29 Aż z ciekawości tam wszedłem i faktycznie farmazonów mnóstwo.
Zrobiłem to samo , i nie powiem dobrze się uśmiałem. Np. Nasza zgoda Górnik & Wisłoka od 1998 r 🤣
fasci_nation

Post autor: fasci_nation »

Jaka jest największa obecnie (pod względem liczby ludności) tzw. "pustynia kibicowska" w Polsce?
Richat

Post autor: Richat »

Tarnów.
ferment

Post autor: ferment »

Co to jest fan-club?
W sumie wszyscy wiemy co to jest, ale jak w waszych ekipach wygląda i kiedy się zaczyna fan-club.
Taki przykład: miasteczko 5-6 tyś mieszkańców, na ekipę X jeździ z tego miasteczka regularnie 10-20 osób...
Czy to już fan-club ?
Jaka powinna być realna liczba fanów z jakiegoś tam miasta, miasteczka żeby oficjalnie ogłosić się fan-clubem, lub żeby ekipa X mogła powiedzieć że to czy tamto miasto to nasz fc. ??
Jak to widzicie według waszej oceny ?
szpak

Post autor: szpak »

ferment pisze: 16.09.2026, 18:42 Co to jest fan-club?
W sumie wszyscy wiemy co to jest, ale jak w waszych ekipach wygląda i kiedy się zaczyna fan-club.
Taki przykład: miasteczko 5-6 tyś mieszkańców, na ekipę X jeździ z tego miasteczka regularnie 10-20 osób...
Czy to już fan-club ?
Jaka powinna być realna liczba fanów z jakiegoś tam miasta, miasteczka żeby oficjalnie ogłosić się fan-clubem, lub żeby ekipa X mogła powiedzieć że to czy tamto miasto to nasz fc. ??
Jak to widzicie według waszej oceny ?
Według mnie to zależy od stopnia zorganizowania, jeśli z miasteczka jeździ nawet 100 osób na mecze ale każdy na własną rękę, nie są zorganizowani i nie działają nic około-kibicowsko to wg mnie to nie jest fanklub, po prostu w tej miejscowości kibicuje się jakiemuś klubowi, ale w sposób niezorganizowany.
A jak jest grupa chociaż tych 10-20 osób, ale zorganizowana, działająca coś np. robiąca grafy, gadżety, ogólnie pilnująca terenu, walcząca z kosami i uznawana u siebie w klubie na trybunach np. przez wieszanie flagi to wtedy to jest fanklub.
Gablota

Post autor: Gablota »

Czy w Polsce istnieją inne przykłady miast, w których klub powstały odgórnie (np. decyzją władz lub w wyniku fuzji) (Gks Katowice) przejął z czasem dominację kibicowską w mieście kosztem tradycyjnego, starszego klubu (Ruch Chorzów), który wcześniej posiadał tam prymat? I czy można stwierdzić że Katowice w większości to przerzuty?
Edenres

Post autor: Edenres »

Odgórnie decyzja władz komunistycznych powstał Górnik Zabrze, ale tutaj zapraszam do dyskusji w temacie Śląskim. Przede wszystkim czekam na głównego propaganciste Górala74 z racji, że chwali się gliwickimi korzeniami. Osobiście znajdę czas by zwalczać ich propagandę w internecie i wyjaśniać osoby typu Nico Górnik itp.
Jabollo

Post autor: Jabollo »

Edenres pisze: 19.09.2026, 22:02 Odgórnie decyzja władz komunistycznych powstał Górnik Zabrze, ale tutaj zapraszam do dyskusji w temacie Śląskim. Przede wszystkim czekam na głównego propaganciste Górala74 z racji, że chwali się gliwickimi korzeniami. Osobiście znajdę czas by zwalczać ich propagandę w internecie i wyjaśniać osoby typu Nico Górnik itp.
Propaganciste? Naucz sie pisać yjzlu.
Edenres

Post autor: Edenres »

Ach, wybacz mi, pisze z telefonu. Co do reszty rozumiem, że się zgadzasz?
małyPolak

Post autor: małyPolak »

Jestem bardzo ciekawy czy ktoś będzie potrafił odpowiedzieć na to pytanie bo taka naszła mnie myśl... Ktoś jest w stanie w ogóle odpowiedzieć dokładnie ile ekipa Lecha Poznań ma walk w swojej historii chuligańskiej ??? bo to że jest to kolosalna ilość to każdy wie. Ze 100 będzie ???
Piatek Trzynastego

Post autor: Piatek Trzynastego »

Powinieneś doprecyzować pytanie, czy chodzi o umówione spotkania czy jakie. Bo "w swojej historii" dobre kilka razy więcej niż 100 walk na liczniku ma chyba każda polska ekipa, która od jakichś tam lat 80/90 funkcjonuje.
Wan1910

Post autor: Wan1910 »

On nie pyta o walki przez internet , więc się nie odzywaj gejzerze
Piatek Trzynastego

Post autor: Piatek Trzynastego »

Twarz do ziemi psidzewiaku, bo ja w swoim krótkim wpisie użyłem aż trzech elementów, które absolutnie nie dotyczą twojego siatkarskiego i pikolskiego klubu: "lata 80", "ekipa" i "umówiona walka".
ruchamcibabe

Post autor: ruchamcibabe »

Lech Poznań ma kose z Crvna Zvezda? Naiwne pytanie ale nie wiem jak na to patrzeć przez pryzmat wspolnej sztamy ze Spartakiem.
małyPolak

Post autor: małyPolak »

Piatek Trzynastego pisze: 28.09.2026, 21:22 Powinieneś doprecyzować pytanie, czy chodzi o umówione spotkania czy jakie. Bo "w swojej historii" dobre kilka razy więcej niż 100 walk na liczniku ma chyba każda polska ekipa, która od jakichś tam lat 80/90 funkcjonuje.
Chodzi mi tylko o umawiane
Mertens

Post autor: Mertens »

małyPolak pisze: 29.09.2026, 16:37
Piatek Trzynastego pisze: 28.09.2026, 21:22 Powinieneś doprecyzować pytanie, czy chodzi o umówione spotkania czy jakie. Bo "w swojej historii" dobre kilka razy więcej niż 100 walk na liczniku ma chyba każda polska ekipa, która od jakichś tam lat 80/90 funkcjonuje.
Chodzi mi tylko o umawiane
Nie no, stówa to raczej spora przeginka jeśli chodzi o umawiane
Oldfreak

Post autor: Oldfreak »

A jednak koło 100 będzie.
Mertens

Post autor: Mertens »

Może i będzie, na pierwszy rzut oka 100 wydaje się liczbą abstrakcyjną. Ale od początku działalności może i by się uzbierało, trzeba by było policzyć. Jeśli faktycznie będzie stówka to zwracam honor
Goral74

Post autor: Goral74 »

Edenres pisze: 19.09.2026, 22:02 Odgórnie decyzja władz komunistycznych powstał Górnik Zabrze, ale tutaj zapraszam do dyskusji w temacie Śląskim. Przede wszystkim czekam na głównego propaganciste Górala74 z racji, że chwali się gliwickimi korzeniami. Osobiście znajdę czas by zwalczać ich propagandę w internecie i wyjaśniać osoby typu Nico Górnik itp.
Ale masz rację Górnik powstał decyzją ówczesnych władz, trochę po 2 wojnie. Jedna z niewielu decyzji która jak pokazała historia się wybroniła. Jeśli ktoś pisze inaczej dawaj go, znajdę czas by zwalczać tę propagandę. Jeśli możesz pokaż mi proszę kilka klubów założonych przed 2 wojną które przeszły powojenne czasy "suchą stopą" :)
S.J.

Post autor: S.J. »

Nie wiem czy ktoś poruszał ten temat ,chodzi mi o nazwy grup kibicowskich młodego pokolenia i to mnie "przeraża " jak mało kreatywni oni są .Obecnie 90 % młodszych grup ma w nazwie "MŁODA (nazwa klubu albo miasta)" i to od okręgówki po 1 ligę ,nie chce mi się ich wszystkich wymieniać ,ale serio wszyscy muszą lecieć z tym nurtem zamiast wykazać się pomysłowością jaką kibole mieli we wcześniejszych latach ?? Powstało ich setki grup ,nie wszystkie dalej funkcjonują ,ale nie było nawet 2 takich samych .To pójście na totalną łatwiznę .Wyjątek to chyba "Młoda Elana " bo to oni jako pierwsi chyba przyjęli taką nazwę ;)
htsk4

Post autor: htsk4 »

Ale przecież wcześniej było grupy, które miały w nazwie słowo "młoda". Np Młode Orły Lechii Gdańsk powstały w 1996, więc kupę lat przed Młodą Elaną.
A skoro już się zalogowałem, to zapytam, bo nie jestem pewien, ale pamiętam wieszane flagi jakiegoś liceum normalnie na płocie. Wydaje mi się, że był to Widzew lub ŁKS. Pamięta to ktoś, z wyżej wymienionych ekip?
Xsexx

Post autor: Xsexx »

Młoda Torca również powstała jakieś 20 lat temu. Natomiast zgadzam się że przez medialną, internetową aktywność Młodej Elany zaczęło takich grup powstawać jak grzyby po deszczu.
AMF1948

Post autor: AMF1948 »

Xsexx pisze: 07.10.2026, 09:03 Młoda Torca również powstała jakieś 20 lat temu. Natomiast zgadzam się że przez medialną, internetową aktywność Młodej Elany zaczęło takich grup powstawać jak grzyby po deszczu.
Dokładnie w 2006r.
cefalotos

Post autor: cefalotos »

Obrazek

Jest gro ekip które już dawno miało „młodą” bandę.
patriota85

Post autor: patriota85 »

htsk4 pisze: 07.10.2026, 08:12 A skoro już się zalogowałem, to zapytam, bo nie jestem pewien, ale pamiętam wieszane flagi jakiegoś liceum normalnie na płocie. Wydaje mi się, że był to Widzew lub ŁKS. Pamięta to ktoś, z wyżej wymienionych ekip?
Flaga jakiegoś Liceum wisiała na Widzewie.Została zdobyta przez ŁKS około połowy lat 90.
mjRTS

Post autor: mjRTS »

htsk4 pisze: 07.10.2026, 08:12 Ale przecież wcześniej było grupy, które miały w nazwie słowo "młoda". Np Młode Orły Lechii Gdańsk powstały w 1996, więc kupę lat przed Młodą Elaną.
A skoro już się zalogowałem, to zapytam, bo nie jestem pewien, ale pamiętam wieszane flagi jakiegoś liceum normalnie na płocie. Wydaje mi się, że był to Widzew lub ŁKS. Pamięta to ktoś, z wyżej wymienionych ekip?

Jedna i druga. Mało tego. To samo liceum. Na tym samym meczu. Naszą zobaczysz szybko. Ich w 51 sekundzie filmiku. Myślisz, że to była nasza łódzka specyfika? Ciekawe.
https://www.facebook.com/share/v/1GodzcJyiT/
S.J.

Post autor: S.J. »

mjRTS pisze: 07.10.2026, 20:14
htsk4 pisze: 07.10.2026, 08:12 Ale przecież wcześniej było grupy, które miały w nazwie słowo "młoda". Np Młode Orły Lechii Gdańsk powstały w 1996, więc kupę lat przed Młodą Elaną.

Jedna i druga. Mało tego. To samo liceum. Na tym samym meczu. Naszą zobaczysz szybko. Ich w 51 sekundzie filmiku. Myślisz, że to była nasza łódzka specyfika? Ciekawe.
https://www.facebook.com/share/v/1GodzcJyiT/
Trochę źle zostałem zrozumiany ,wiem ,że były grupy z nazwą "Młoda ,Młode " ,wszystko co wyżej zostało wymienione "Młode Pokolenie "Młoda Torca "jak dla mnie ok ,coś to oznacza ,chodzi mi o samo "Młoda " i tu nazwa klubu albo miasta ,wystarczy przelecieć na fb i pokazują ci się setki takich profili i to już nawet z nazwami dzielnic nie tylko klubów tu widzę problem ;)
Hultaj88

Post autor: Hultaj88 »

Odpowiedź jest bardzo prosta, wyrosło pokolenie(już drugie) wychowane na instagramie i klefedronie z mocnym upośledzeniem mózgowym. Ja nie mówię, że kiedyś na trybunach żyli jacyś geniusze ale to wszystko było z jajem na swój sposób, nawet jak ciut podpatrzone to KREATYWNE. To tyczy się opraw,transów czy nazw grup a nawet pomysłów na partyzantkę, zasadzki i wykręcanie czegoś „nie pod szablon”. Niestety..
ODPOWIEDZ