No sorki,ale w których latach?Ja znam nasze tylko jedno określenie,zabaniaki,więc z chęcią innej wersji posłucham,a w Łodzi nie siedziałem,więc obiektywnie piszę....Bałuciarz 1908 pisze:Na futbolu świat się nie kończy . Żydami nazywano łodzian w "półświatku". Np pod celą w poprawczakach lub na ulicy w tow. "szemranym" . Ale tego ci w wikipedi nie napiszą

Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: Łódź i województwo łódzkie - kibicowsko
-
Panie majcher Ceramika miała w swojej historii trochę więcej niż od 2000 w górę. Pabianice, ŁKS na rezerwach, gdzie Widzew się nie pojawił a się zapowiadał. Piszesz o braku szacunku do fc a pamiętasz o zakazie wieszania flag fc na Widzewie? Mniej więcej zerwanie z Chrobrym, Karpatami i kto tam był może Petrochemia była w tym czasie nie pamiętam i ogólnym wk..wieniu na Widzew za to w tych czasach. A po tygodniu już fajnie i znów jesteśmy pro Widzew.
Obserwując to wszystko to mam większy szacunek dla małych ekip, które trwają skromnie przy swoim niż do typów, co chowają barwy przed fabrycznym (stare czasy wiadomo fabryczny w remoncie i pociągami się już nie jeździ).
Dla mnie osobiście wstyd że takie Radomsko w niskiej lidze z małego miasta trwa przy swoim a my w czarnej d**** no bo przecież jeździmy na Widzew.
Obserwując to wszystko to mam większy szacunek dla małych ekip, które trwają skromnie przy swoim niż do typów, co chowają barwy przed fabrycznym (stare czasy wiadomo fabryczny w remoncie i pociągami się już nie jeździ).
Dla mnie osobiście wstyd że takie Radomsko w niskiej lidze z małego miasta trwa przy swoim a my w czarnej d**** no bo przecież jeździmy na Widzew.
-
Zabaniak to mówili na łodziaka z szacunkiem lub w jego obecności. W pogardliwy sposób mówino żyd . Info od mojego ojca 25 lat stażu za kratami.Winkler pisze:No sorki,ale w których latach?Ja znam nasze tylko jedno określenie,zabaniaki,więc z chęcią innej wersji posłucham,a w Łodzi nie siedziałem,więc obiektywnie piszę....Bałuciarz 1908 pisze:Na futbolu świat się nie kończy . Żydami nazywano łodzian w "półświatku". Np pod celą w poprawczakach lub na ulicy w tow. "szemranym" . Ale tego ci w wikipedi nie napiszą
-
Po co kolego tyle żali,dziwnie ta Twoja wypowiedź brzmi.....W czarnej d**** jest Ceramika,bo na Widzew jeździ?Stare czasy wspominasz,stare nasze błędy,tu masz rację,ale jeśli uważasz,że pod skrzydłami naszego derbowego przeciwnika było by wam wtedy raźniej,to chyba lekko mylisz pojęcia....Nawet ciężko odpowiadać na Twój post,bo taki on troszeczkę dziwny.....Nawet w szczegóły nie chce się człowiekowi wdrażać,bo chyba ogólna sytuacja jest znana.W Opocznie chcesz się usamodzielnić?Co na to osoby o tym decydujące?Bo raczej do nich nie należysz.......Opoczno pisze:Panie majcher Ceramika miała w swojej historii trochę więcej niż od 2000 w górę. Pabianice, ŁKS na rezerwach, gdzie Widzew się nie pojawił a się zapowiadał. Piszesz o braku szacunku do fc a pamiętasz o zakazie wieszania flag fc na Widzewie? Mniej więcej zerwanie z Chrobrym, Karpatami i kto tam był może Petrochemia była w tym czasie nie pamiętam i ogólnym wk..wieniu na Widzew za to w tych czasach. A po tygodniu już fajnie i znów jesteśmy pro Widzew.
-
W pogardliwy sposób TYLKO mówiono na Warszawiaków,i to nie za plecami.....Jak widać,ta nasza wieloletnia walka na murach,na wyzwiska,też trafiła za kraty,bo kiedyś Zabaniak to był Łodzianin,a sami sobie zjebaliśmy opinię.....I cieszyliśmy się w latach 80-tych szacunkiem też za kratami,z uwagi na charakter i wiele innych naszych rzeczy,nikt wtedy by nie pomyślał,że za plecami ktoś będzie od żydów nas wyzywał,niezależnie od sympatii klubowych.....Sami to stworzyliśmy....Bałuciarz 1908 pisze:Zabaniak to mówili na łodziaka z szacunkiem lub w jego obecności. W pogardliwy sposób mówino żyd . Info od mojego ojca 25 lat stażu za kratami.Winkler pisze:No sorki,ale w których latach?Ja znam nasze tylko jedno określenie,zabaniaki,więc z chęcią innej wersji posłucham,a w Łodzi nie siedziałem,więc obiektywnie piszę....Bałuciarz 1908 pisze:Na futbolu świat się nie kończy . Żydami nazywano łodzian w "półświatku". Np pod celą w poprawczakach lub na ulicy w tow. "szemranym" . Ale tego ci w wikipedi nie napiszą
-
Fanatycy Widzewa pisze:ciekawe gdzie był ten wielki FC Łksu z Piotrkowa gdy kilka tygodni temu Widzew panoszył się po tym mieście :)
Ciekawe gdzie były wasze F.C jak ŁKS panoszyl sie po waszych terenach... Nie raz i dwa a wiecej od kiedy gramy na tym poziomie.... .Lepiej nie pytaj z jaka twością "jebia Widzew".... Argument z d***
Po dobrej wódzie lepszy jestem w dżudzie 

-
Po co ta napinka,przecież wiadomo,jakie siły MO w takich sytuacjach są organizowane.....Przecież obie strony mają taką ochronkę,że długo nie będzie konfrontacji.....Na pewno nie w przypadku meczu......cobytu pisze:Fanatycy Widzewa pisze:ciekawe gdzie był ten wielki FC Łksu z Piotrkowa gdy kilka tygodni temu Widzew panoszył się po tym mieście :)
Ciekawe gdzie były wasze F.C jak ŁKS panoszyl sie po waszych terenach... Nie raz i dwa a wiecej od kiedy gramy na tym poziomie.... .Lepiej nie pytaj z jaka twością "jebia Widzew".... Argument z d***
-
Winkler przybliz konflikt Waszych F.C i jego genezę jak mozesz.Widzielismy w czasie derbow na Piłsudskiego takie starcia na waszych trybunach

-
Winkler pisze:Po co ta napinka,przecież wiadomo,jakie siły MO w takich sytuacjach są organizowane.....Przecież obie strony mają taką ochronkę,że długo nie będzie konfrontacji.....Na pewno nie w przypadku meczu......cobytu pisze:Fanatycy Widzewa pisze:ciekawe gdzie był ten wielki FC Łksu z Piotrkowa gdy kilka tygodni temu Widzew panoszył się po tym mieście :)
To chyba pytanie do kolegi po szalu....

-
W wielu innych miastach ludzie wyzywali i wyzywają się od żydów... Wynika to ze zwykłego antysemityzmu który po wojnie sie wg mnie jeszcze nasilił.Winkler pisze:Historię trzeba znać,a nie ją tworzyć....Do końca lat 80-tych sporadycznie nazwa obelżywa żydzi była stosowana przez obie strony w Łodzi,sami zaczęliśmy w stosunku do derbowego wroga jej używać,inne ekipy klasycznie wtedy,od k,po ch,a nie żydzi....Na Legii była jedna wtedy najważniejsza piosenka ogólna o nas,c*** w d*** Łodzi,tej......,nawet wtedy nie myśleli pewnie,że sami się tak ładnie z tym niby żydostwem w Łodzi wystawimy....A w Warszawie żydów było przed wojną trzy razy więcej.....Procentowo w 1919 roku było po 1/3 w Łodzi Żydów,Niemców,Polaków,im dalej na wschód,te proporcje(w tym w Warszawie)się zwiększały na korzyść żydów,kosztem na szczęście Niemców,bo i Polaków procentowo było więcej....Bałuciarz 1908 pisze: Historia nazewnictwa łodzian "żydami" jest starsza od ruchu kibicowskiego na Armii Czerwonej
PS.edit.Dane procentowe tuż przed wybuchem 1.WŚ.,czyli lata 1913-14.
PS 2.Historia nazewnictwa nie jest starsza od ruchu kibicowskiego na Widzewie,ale nie ma to jak napinka....
Lodz natomiast kojarzona jest drodzy znawcy historii tak jak jest kojarzona nie dlatego że ktoś tam kogoś wyzwał , albo napisał zydzew na ścianie , tylko z powodów zupełnie innych które każdy kto się interesuje historia powinien wiedzieć. Nasze miasto jest młode , i jego historia również jest młoda i dosyć prosta. Proponuję żebyście się z nią w wolnej chwili zapoznali .
Historia nie kłamie ....
RODOWICI ŁODZIANIE !
RODOWICI ŁODZIANIE !
-
Nie wiem kto się kryje pod ksywa Opoczno, ale o nasze miasto nie macie co się martwić.
Opoczno było jest i będzie Widzewskie!
Jak Cię martwi sytuacja na Ceramice, zapraszamy do przedstawienia pomysłu aby było lepiej. Wiesz gdzie nas znaleźć.
A co do pójścia na łatwiznę, weźcie sobie książkę ŁKSu. Poświęcili nam kawałek.
Opoczno było jest i będzie Widzewskie!
Jak Cię martwi sytuacja na Ceramice, zapraszamy do przedstawienia pomysłu aby było lepiej. Wiesz gdzie nas znaleźć.
A co do pójścia na łatwiznę, weźcie sobie książkę ŁKSu. Poświęcili nam kawałek.
-
Jeszcze jeden post odnośnie tych mąrdości. Pokażcie mi fc w Polsce,który wychodzi na główną ekipę wyjazdową. Nawet Wasz najlepszy(jak sami piszecie)WFCG nie zrobił nic jak byliśmy w Grudziądzu. Jedynie na szybko w Polsce przychodzi mi na myśl Legion Piła,Torcida Gliwice czy Dąbrowa Górnicza Sosnowca. Choć wiadomo,postawią się znacznej ilości głównych ekip co nie zmienia faktu,że do jeszcze większej części głownych ekip nie mają podjazdu. Także czasem lepiej pomyśleć niż się chlapnie takie pytania.Fanatycy Widzewa pisze:ciekawe gdzie był ten wielki FC Łksu z Piotrkowa gdy kilka tygodni temu Widzew panoszył się po tym mieście :)
-
Opoczno, nie pisałem o braku szacunku o fc, tylko o tym, że to nie jest takie pójście na łatwiznę jak się niektórym wydaje. Na różne przygody też licytować się nie będę. Chciałem pokazać, że bycie fc, nie oznacza pójścia na łatwiznę i mam nadzieję mi się to udało. Jeśli nie, to trudno, każdy ma swoje zdanie.
Czasy zakazu wieszania flag z nazwą miasta w centralnym miejscu pamiętam. Nie zawsze, wszystkie decyzje są trafne, ale czy to powód, by rezygnować z miłości do klubu? Czas o którym piszesz, to był czas pewnych porządków na Widzewie, bo choć dużo nas było, to był chaos. Wtedy, też nie rozumiałem pewnych decyzji, człowiek miał mniej lat. Ale po tym, jak się u nas poprawiła organizacja, trzeba przyznać, że te decyzje wyszły nam na dobre. Popełniono też trochę błędów, ale czasu już się nie cofnie. Zgody zerwane były z Chrobrym, Karpatami i Stalą Rzeszów. Z Petrochemią zgoda posypała się po pewnym meczu w Pucharze Polski.
Też mam szacunek do ludzi z małych ekip, małych miejscowości. Sam w takiej się wychowałem.
Ceramice przecież nikt nie broni działać i jeździć. Myślę, że spory wpływ na działania Ceramiki miały w latach wcześniejszych, ale i też dzisiaj wyniki sportowe. Wiadomo, że one motywują, od kilku lat Ceramika dołuje, to i ciśnienia na działanie za bardzo nie ma. To jest moim zdaniem przyczyna, a nie taka, że całe Opoczno nagle zaczęło jeździć na Widzew.
cobytu, o jakim konflikcie naszych fc piszesz? A Fanatycy Widzewa, to nie kolega po szalu, tylko koleżanka po szalu i faktycznie, napinka niepotrzebna. Było pisane, że praktycznie żaden FC nie postawi się ekipie wyjazdowej silnej ekipy. A czasy, kiedy Koluszki czy Kutno walczyły na dworcach z wyjazdowcami różnych klubów, już raczej nie wrócą.
Enedue, piszesz, że w wielu miastach ludzie wyzywają się od żydów, wymień je, bo mi na myśl przychodzą dwa poza Łodzią, Kraków i Rzeszów. Nie wiem jak to wygląda w Przemyślu, albo w Tarnowie.
Czasy zakazu wieszania flag z nazwą miasta w centralnym miejscu pamiętam. Nie zawsze, wszystkie decyzje są trafne, ale czy to powód, by rezygnować z miłości do klubu? Czas o którym piszesz, to był czas pewnych porządków na Widzewie, bo choć dużo nas było, to był chaos. Wtedy, też nie rozumiałem pewnych decyzji, człowiek miał mniej lat. Ale po tym, jak się u nas poprawiła organizacja, trzeba przyznać, że te decyzje wyszły nam na dobre. Popełniono też trochę błędów, ale czasu już się nie cofnie. Zgody zerwane były z Chrobrym, Karpatami i Stalą Rzeszów. Z Petrochemią zgoda posypała się po pewnym meczu w Pucharze Polski.
Też mam szacunek do ludzi z małych ekip, małych miejscowości. Sam w takiej się wychowałem.
Ceramice przecież nikt nie broni działać i jeździć. Myślę, że spory wpływ na działania Ceramiki miały w latach wcześniejszych, ale i też dzisiaj wyniki sportowe. Wiadomo, że one motywują, od kilku lat Ceramika dołuje, to i ciśnienia na działanie za bardzo nie ma. To jest moim zdaniem przyczyna, a nie taka, że całe Opoczno nagle zaczęło jeździć na Widzew.
cobytu, o jakim konflikcie naszych fc piszesz? A Fanatycy Widzewa, to nie kolega po szalu, tylko koleżanka po szalu i faktycznie, napinka niepotrzebna. Było pisane, że praktycznie żaden FC nie postawi się ekipie wyjazdowej silnej ekipy. A czasy, kiedy Koluszki czy Kutno walczyły na dworcach z wyjazdowcami różnych klubów, już raczej nie wrócą.
Enedue, piszesz, że w wielu miastach ludzie wyzywają się od żydów, wymień je, bo mi na myśl przychodzą dwa poza Łodzią, Kraków i Rzeszów. Nie wiem jak to wygląda w Przemyślu, albo w Tarnowie.
Nieważne w której lidze, liczy się Ruch i Widzew!
-
U nas to nie tylko Piotrków, ale też do tej pory wyrównany Aleksandrów. Oprócz tego nagle pojawił się u was wróg w Sulejowie, Lutomiersku, Poddębicach, i kilku innych miejscowościach.Winkler pisze:ene due,strata Piotrkowa na pewno nas boli,tym bardziej,że nie nastąpiło to w kilka miesięcy,lecz jest liczone w latach,a można było temu zaradzić.Jednak skoro udajesz obiektywnego,to w tym samym czasie przejęliśmy Pabianice,totalnie zdominowaliśmy Zgierz,wspaniale wręcz rozrośliśmy się w Żyrardowie,wzmocniliśmy się bardzo w Grudziądzu,a i na łódzkim podwórku nastąpiła jedyna zmiana w ostatnich 20-tu latach,na Radogoszczu,gdzie też was wielu było.Jeżeli mamy być oceniani,to może jednak za całokształt,bo sam Piotrków na przestrzeni ostatnich 20 lat za bardzo wam strat nie rekompensuje....Dla mnie ciekawym smaczkiem odnośnie Piotrkowa są ich antagonizmy lokalne z Bełchatowem,taki największy wróg,a przecież GKS najbardziej nas nienawidzi i przez to ma z wami dobre układy.Jednak to wasze zmartwienie,jak temu zaradzić,na razie jak widać,to się wam udaje.
A pierdolenie o tym że gdzie był nasz fc z Piotrkowa jak tam graliście to wasza kompromitacja, bo gramy od 2 lat po waszych wiochach i wasza aktywność ograniczała się do zera
HISTORIA NIE KŁAMIE, RODOWICI ŁODZIANIE!
-
C1365O ..... mogłbys opisac ( jesli masz wiedze oczywiscie ) jak to było z ta Legia w Tomaszowie. Pamietam ze kiedyś chyba nawet autokarem na łazienkowska śmigali.

-
Nie wiem jak wygląda sytuacja w chwili obecnej bo nie interesuje mnie aż tak bardzo to co naokoło się dzieje jak kiedyś...majcher pisze:
Z czasów parę lat wstecz oprócz Przemyśla , Tarnowa i Rzeszowa również Radom , Torun , i wiele pomniejszych ekip które swoich wrogów często nie derbowych nazywali żydami . Najprędzej dotyczyło to Podkarpacia .
Historia nie kłamie ....
RODOWICI ŁODZIANIE !
RODOWICI ŁODZIANIE !
-
Normalna sprawa, że gdzieś się zyskuje i gdzieś się traci. Do naszych zysków dodałbym też Uniejów ;)
-
No więc patrząc obiektywnie to przejęcie Piotrkowa odbyło się nawet mniej niż 10 lat temu . To co piszesz że zdominowaliscie Zgierz czy tam Żyrardow czy nawet Pabianice gdzie zmiana warty odbyła się też wcześniej wg mnie nie można tego porównać akurat z Piotrkowem . Walnales to porównanie trochę na siłę i piszesz że jesteś obiektywny ... Piotrków to ostatnie miasto w naszych Łódzkich realiach w którym tak wyraźnie i jednoznacznie doszło do zmiany warty.Winkler pisze:ene due,strata Piotrkowa na pewno nas boli,tym bardziej,że nie nastąpiło to w kilka miesięcy,lecz jest liczone w latach,a można było temu zaradzić.Jednak skoro udajesz obiektywnego,to w tym samym czasie przejęliśmy Pabianice,totalnie zdominowaliśmy Zgierz,wspaniale wręcz rozrośliśmy się w Żyrardowie,wzmocniliśmy się bardzo w Grudziądzu,a i na łódzkim podwórku nastąpiła jedyna zmiana w ostatnich 20-tu latach,na Radogoszczu,gdzie też was wielu było.Jeżeli mamy być oceniani,to może jednak za całokształt,bo sam Piotrków na przestrzeni ostatnich 20 lat za bardzo wam strat nie rekompensuje....Dla mnie ciekawym smaczkiem odnośnie Piotrkowa są ich antagonizmy lokalne z Bełchatowem,taki największy wróg,a przecież GKS najbardziej nas nienawidzi i przez to ma z wami dobre układy.Jednak to wasze zmartwienie,jak temu zaradzić,na razie jak widać,to się wam udaje.
Powiedz mi idąc twoim tokiem rozumowania , nie patrząc na całokształt ani na to co się działo w Łodzi 20 czy 30 lat temu - co wam zrekompensowalo ostatnie straty w fan clubach ? Mówię tu o ostatnich latach i stratach np na rzecz z lokalnych klubow. Pokazaliscie się gdzieś gdzie was nie było ?
Łódź to kwestia zamknięta bo od lat 90 nic się na osiedlach nie zmieniło kompletnie , natomiast patrząc na to co dzieje się w województwie zmiany większe lub mniejsze są widziane caly czas.
Mms - Uniejów to nie jest jakieś kibicowskie miasto i zmiany tam będą widoczne cały czas a zaważyć może nawet jedna osoba , tak jak wcześniej kilka osób z ŁKSu ogarnęło tam nasz FC i działali sobie bez problemu .
Historia nie kłamie ....
RODOWICI ŁODZIANIE !
RODOWICI ŁODZIANIE !
-
I działają zresztą nadal , podobnie jak w Poddębicach jesteśmy i bylismy i progres przynajmniej ilosciowy tam zanotowalismy patrząc na to co było jeszcze 10 lat temu , natomiast problemem tych miasteczek jest fakt że dużo osób przeprowadza się do Łodzi i defacto w samym mieście cały czas jest młodzież której ciężko udowodnić że to oni akurat rządzą . Poza napisami na murach mało się tam po prostu dzieje .
Historia nie kłamie ....
RODOWICI ŁODZIANIE !
RODOWICI ŁODZIANIE !
-
Akurat nasi z Uniejowa jeżdżą w dobrych liczbach jak na siebie i swoje możliwości, choć nie jest to jakiś wielce silny fc. Zresztą przez dłuższy czas tam rządziliście, a w ostatnim czasie sporo straciliście i praktycznie was nie widać. Nie licząc wycieczek jednej i drugiej strony z Łodzi na termy.
Poddębice są zdominowane przez nas, a waszym jedynym sukcesem jest to, że macie tam garstkę swoich fanów. Co przyznajecie nawet na fansach, że lekko tam nie macie ;)
Poddębice są zdominowane przez nas, a waszym jedynym sukcesem jest to, że macie tam garstkę swoich fanów. Co przyznajecie nawet na fansach, że lekko tam nie macie ;)
-
No bo w małych miejscowościach tak właśnie jest , wystarczy że kilka osób wyemigruje za robota albo założą rodziny i spuszcza trochę z tonu i już do głosu dochodzi druga strona. Tym bardziej w mieście w którym wszyscy się znają i jest mało okazji do konfrontacji.
Historia nie kłamie ....
RODOWICI ŁODZIANIE !
RODOWICI ŁODZIANIE !
-
1925 ten temat powinien podjąć ktoś z Tomaszowa. Mimo bliskości z Tomaszowem my bardziej działalismy ze świętokrzyskim.
Czasy gdy jeszcze na Legii wisiała flaga to moje początki, a Legii FC TM końcówka kibicowania.
Napewno Legia była obecna w Tm i z tego co starsi mowili źle oni nie wyglądali.
A co do Ceramiki widzę tu nie potrzebna dyskusje.
W Opocznie zanim powstał ruch na Ceramice, już dużo wcześniej jeździły cale autokary na Widzew za czasów wielkich sukcesów.
Początki kibicowania to dawna 3 liga i początki sukcesów Ceramiki ( bramkostrzelny Igor Sypniewski :-) ). Na piłkę fundysze wykladala świetnie prosperujaca fabryka płytek ktorej prezesem byl Ś. P. Marek Muszyński.
Pierwsze barwy bardziej przypominały Legie niz Widzew.
Prezes sam zapytał jakie barwy chcielibyśmy jakie powinna mieć Ceramika. Dlatego nie przypadkiem jest to, że mamy takie same barwy jak Widzew.
Wtedy naszą wspólną zgodą była Petrochemia. Oraz mieliśmy zgody z KKS Kalisz, Granat Skarżysko, Star Starachowice, Neptun Konskie czy Piotrcovia. Czyli ekipy w których nie trudno bylo znaleźć Widzewiakow.
Z ekip piłkarskich z woj. Łódzkiego aktywny był GKS Bełchatów oraz RKS Radomsko. Mimo iż wtedy były to również ekipy pro Widzew, między nami powstała kosa.
Gdy w Bełchatowie nadszedł czas podziału, do Opoczna na mecze Ceramiki z GKSem przyjeżdżali Widzewiacy z Bełchatowa z flaga. Zresztą w tamtym czasie na mecze wpadali także Widzewiacy z innych miast .
Wszystko zaczęło się psuć wraz ze śmiercią prezesa. Zarówno piłka jak i zakłady upadaly. Pamietam nawet plotki, że go otruto czy, że wcale nie umarł a pochowano pustą trumne.
Skończyły sie czasy gdzie do utrzymania całej rodziny wystarczyło by jedna osoba pracowała na plytkach. Skończyły sie wielkie imprezy z okazji dnia ceramika. Gdzie do poznych godzin na stadionie Ceramiki wsrod gwiazd na scenie bawiło sie kilka tysięcy pracowników wraz z rodzinami. Skończył sie futbol na poziomie oraz sponsorowane autobusy na wyjazdy.
Przyszedł kryzys a potem ku*** stasiak który wbił ostatni gwóźdź do trumny Ceramiki przenosząc ją do Ostrowca.
Gdy w Polsce zaczynało sie bum na kibicowanie my zostaliśmy bez klubu.
Kilka lat posuchy sprawiło, że Opoczno zaczynało umierać kibicowsko. Co prawda na Widzew jezdzili wciąż ludzie ale nie były to imponujące liczby jak wcześniej.
Młodzieży była garstka, do tego roznica miedzy pokoleniami. Starszym bliżej bylo do 30tki, młodzi mieli po 16-17 lat i nie mieli gdzie złapać kontakt.
Wtedy znowu na mapie pokazała się Ceramika. Na trybunach pojawiało sie sporo ludzi i podjęta była trafna decyzja, że wracamy z młynem. Na meczach przez młyn przewijalo sie kilkadziesiąt osób. Coraz to więcej nowych młodych twarzy. Wyjazdy również zaliczene. Raz jechało nas kilku raz do pobliskiego Paradyża setka. Spowrotem zaczęło sie wspomaganie się z Granatem.
Wtedy również Opoczno jako FC bardzo uroslo. Na stadionie w Opocznie mogli zgłaszać się chetni aby pojechać na Widzew, ktorzy nie wiedzieli jak ani nie mieli czym.
Na wyjazdach pojawialismy sie w niezlych liczbach. M. in. Motor, Stalowka po ponad 30 osób.
Coraz więcej gadżetów. Ściany na mieście nie tylko w zwykłych napisach. Co jakiś czas była jakaś ciekawa akcja.
Po dobrej grze w 4lidze mlodzikow, przyszed czas na awans. Niestety nie był to krok w przód. Dobrych zawodników zaczęło ubywac, do tego jakieś zawirowania polityczne z klubem sprawiły, że rok pogralismy w 3lidze by potem znów zniknąć z piłkarskiej mapy polski.
Dzieki krótkiemu okresowi sporo zyskaliśmy i urosnelismy w mieście. Młodzież powyrastala, nabrała doświadczenia. Nowe pokolenie rośnie. I na starych można liczyć.
Wszystkie te lata sprawiły, że ludzie mieszkający w Opocznie mają od małego wpajany Widzew.
Trzymamy to miasto w ryzach i nie prędko ktoś będzie nam w stanie zagrozić.
Co do Ceramiki, nikt o niej nie zapomniał. Mimo, że bez młyna nikomu nie jest obojętna. Były jakieś próby powrocenia z dopingiem. Aktualnie sa blisko awansu z okregowki. Czas pokaże jaka przed nami przyszłość.
Mozna powiedzieć, że Ceramika nie jednego z nas urodziła a Widzew wychował.
Czasy gdy jeszcze na Legii wisiała flaga to moje początki, a Legii FC TM końcówka kibicowania.
Napewno Legia była obecna w Tm i z tego co starsi mowili źle oni nie wyglądali.
A co do Ceramiki widzę tu nie potrzebna dyskusje.
W Opocznie zanim powstał ruch na Ceramice, już dużo wcześniej jeździły cale autokary na Widzew za czasów wielkich sukcesów.
Początki kibicowania to dawna 3 liga i początki sukcesów Ceramiki ( bramkostrzelny Igor Sypniewski :-) ). Na piłkę fundysze wykladala świetnie prosperujaca fabryka płytek ktorej prezesem byl Ś. P. Marek Muszyński.
Pierwsze barwy bardziej przypominały Legie niz Widzew.
Prezes sam zapytał jakie barwy chcielibyśmy jakie powinna mieć Ceramika. Dlatego nie przypadkiem jest to, że mamy takie same barwy jak Widzew.
Wtedy naszą wspólną zgodą była Petrochemia. Oraz mieliśmy zgody z KKS Kalisz, Granat Skarżysko, Star Starachowice, Neptun Konskie czy Piotrcovia. Czyli ekipy w których nie trudno bylo znaleźć Widzewiakow.
Z ekip piłkarskich z woj. Łódzkiego aktywny był GKS Bełchatów oraz RKS Radomsko. Mimo iż wtedy były to również ekipy pro Widzew, między nami powstała kosa.
Gdy w Bełchatowie nadszedł czas podziału, do Opoczna na mecze Ceramiki z GKSem przyjeżdżali Widzewiacy z Bełchatowa z flaga. Zresztą w tamtym czasie na mecze wpadali także Widzewiacy z innych miast .
Wszystko zaczęło się psuć wraz ze śmiercią prezesa. Zarówno piłka jak i zakłady upadaly. Pamietam nawet plotki, że go otruto czy, że wcale nie umarł a pochowano pustą trumne.
Skończyły sie czasy gdzie do utrzymania całej rodziny wystarczyło by jedna osoba pracowała na plytkach. Skończyły sie wielkie imprezy z okazji dnia ceramika. Gdzie do poznych godzin na stadionie Ceramiki wsrod gwiazd na scenie bawiło sie kilka tysięcy pracowników wraz z rodzinami. Skończył sie futbol na poziomie oraz sponsorowane autobusy na wyjazdy.
Przyszedł kryzys a potem ku*** stasiak który wbił ostatni gwóźdź do trumny Ceramiki przenosząc ją do Ostrowca.
Gdy w Polsce zaczynało sie bum na kibicowanie my zostaliśmy bez klubu.
Kilka lat posuchy sprawiło, że Opoczno zaczynało umierać kibicowsko. Co prawda na Widzew jezdzili wciąż ludzie ale nie były to imponujące liczby jak wcześniej.
Młodzieży była garstka, do tego roznica miedzy pokoleniami. Starszym bliżej bylo do 30tki, młodzi mieli po 16-17 lat i nie mieli gdzie złapać kontakt.
Wtedy znowu na mapie pokazała się Ceramika. Na trybunach pojawiało sie sporo ludzi i podjęta była trafna decyzja, że wracamy z młynem. Na meczach przez młyn przewijalo sie kilkadziesiąt osób. Coraz to więcej nowych młodych twarzy. Wyjazdy również zaliczene. Raz jechało nas kilku raz do pobliskiego Paradyża setka. Spowrotem zaczęło sie wspomaganie się z Granatem.
Wtedy również Opoczno jako FC bardzo uroslo. Na stadionie w Opocznie mogli zgłaszać się chetni aby pojechać na Widzew, ktorzy nie wiedzieli jak ani nie mieli czym.
Na wyjazdach pojawialismy sie w niezlych liczbach. M. in. Motor, Stalowka po ponad 30 osób.
Coraz więcej gadżetów. Ściany na mieście nie tylko w zwykłych napisach. Co jakiś czas była jakaś ciekawa akcja.
Po dobrej grze w 4lidze mlodzikow, przyszed czas na awans. Niestety nie był to krok w przód. Dobrych zawodników zaczęło ubywac, do tego jakieś zawirowania polityczne z klubem sprawiły, że rok pogralismy w 3lidze by potem znów zniknąć z piłkarskiej mapy polski.
Dzieki krótkiemu okresowi sporo zyskaliśmy i urosnelismy w mieście. Młodzież powyrastala, nabrała doświadczenia. Nowe pokolenie rośnie. I na starych można liczyć.
Wszystkie te lata sprawiły, że ludzie mieszkający w Opocznie mają od małego wpajany Widzew.
Trzymamy to miasto w ryzach i nie prędko ktoś będzie nam w stanie zagrozić.
Co do Ceramiki, nikt o niej nie zapomniał. Mimo, że bez młyna nikomu nie jest obojętna. Były jakieś próby powrocenia z dopingiem. Aktualnie sa blisko awansu z okregowki. Czas pokaże jaka przed nami przyszłość.
Mozna powiedzieć, że Ceramika nie jednego z nas urodziła a Widzew wychował.
-
W latach 90 na meczach Widzewa wisiały flagi Ceramiki. Aktualnie na naszych gadżetach również widnieją herby obu klubów foto
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
-
w temacie FC to jet zawsze się pogmatwane i widzę ku radości że obie strony jakoś potrafią się do tego obiektywnie odnieść :-)
ja powiem tylko tyle w temacie Sieradza że d*** boli Warciarzy o to co się stało w mieście i c*** z nimi ! Autentycznie miałem szacunek do nich i na początku byłem zwolennikiem załatwienia sprawy tak żebyśmy żyli w neutralnych relacjach .No ale ambicje i wręcz żądania z ich strony zaczęły być śmieszne więc mają co mają .
Sam w dzieciństwie zaczynałem kibicowanie na Warcie Sieradz i to było normą że Widzew był w sercach kibiców Warty ale pojawiło się ku*** kilku jebanych wizjonerów no i wielkie fochy się zaczęły . I c*** ,bardzo dobrze bo jest przynajmniej jasna sytuacja..
teraz wiadomo skąd jestem ;-)
dodam tylko skromnie że dziś na meczu Jutrzenka Warta-Widzew Łódź z FC Sieradz skromna delegacja ponad 100 osób
dziękuję.
a jak Zielone Pokolenie napisze że to jednorazowcy i takie tam to mam wyjebane na to , bo niech 10% z nowych osób dostanie korbę to już dla mnie będzie powód do dumy.
tak się wychowuje młode pokolenie!
ja powiem tylko tyle w temacie Sieradza że d*** boli Warciarzy o to co się stało w mieście i c*** z nimi ! Autentycznie miałem szacunek do nich i na początku byłem zwolennikiem załatwienia sprawy tak żebyśmy żyli w neutralnych relacjach .No ale ambicje i wręcz żądania z ich strony zaczęły być śmieszne więc mają co mają .
Sam w dzieciństwie zaczynałem kibicowanie na Warcie Sieradz i to było normą że Widzew był w sercach kibiców Warty ale pojawiło się ku*** kilku jebanych wizjonerów no i wielkie fochy się zaczęły . I c*** ,bardzo dobrze bo jest przynajmniej jasna sytuacja..
teraz wiadomo skąd jestem ;-)
dodam tylko skromnie że dziś na meczu Jutrzenka Warta-Widzew Łódź z FC Sieradz skromna delegacja ponad 100 osób
dziękuję.
a jak Zielone Pokolenie napisze że to jednorazowcy i takie tam to mam wyjebane na to , bo niech 10% z nowych osób dostanie korbę to już dla mnie będzie powód do dumy.
tak się wychowuje młode pokolenie!
-
a Jutrzenka coś działa jeszcze?? A jeśli tak czy na swoje konto czy Widzewa??
-
Dziś Sieradz pokazał się pięknie. Widoczni na każdym kroku.
-
Witam, o jakich ambicjach mówisz?
Uparliście się na wypowiedziach obcych ekip, a później piszecie, że ktoś z nas się do Was ciężko nakręca... Nikt z Warciarzy nigdy nie był ANTY, to że ktoś chce działać na własną rękę nie znaczy, że jest pępkiem świata. My jako Warciarze, wiemy gdzie jest nasze miejsce, nikomu nigdy pod górkę nie robiliśmy, po prostu chcieliśmy robić swoje, a to że od Was ludzie którzy wywodzili się od Nas, zaczęli mieć swoje ale i chcieli się pokazać, to z Nas zrobili wielkich ANTY-Widzew, czego nigdy nie było. Zaczęło się od naszych dobrych chwil, więc piszesz, że masz do kogoś szacunek, a później nie, ponieważ, ktoś Ci powie, że Warta jest be, bo oni sami itp... Dziś nas nie ma, ale jednak już mamy swoje w głowie, nikt z nas nie żałuje tego i też nikt nie będzie z Wami wojował.
TYLKO WARTA SIERADZ!
Uparliście się na wypowiedziach obcych ekip, a później piszecie, że ktoś z nas się do Was ciężko nakręca... Nikt z Warciarzy nigdy nie był ANTY, to że ktoś chce działać na własną rękę nie znaczy, że jest pępkiem świata. My jako Warciarze, wiemy gdzie jest nasze miejsce, nikomu nigdy pod górkę nie robiliśmy, po prostu chcieliśmy robić swoje, a to że od Was ludzie którzy wywodzili się od Nas, zaczęli mieć swoje ale i chcieli się pokazać, to z Nas zrobili wielkich ANTY-Widzew, czego nigdy nie było. Zaczęło się od naszych dobrych chwil, więc piszesz, że masz do kogoś szacunek, a później nie, ponieważ, ktoś Ci powie, że Warta jest be, bo oni sami itp... Dziś nas nie ma, ale jednak już mamy swoje w głowie, nikt z nas nie żałuje tego i też nikt nie będzie z Wami wojował.
TYLKO WARTA SIERADZ!
-
:-Dbnowak pisze:No to skoro ten Sieradz jest dla was taki ważny, to będziemy musieli wam go jebnąć podobnie jak Piotrków, wszystko jedno czy autorytetem, siłą, pieniędzmi, zmuszeniem do przerzucenia się, darmowymi treningami. Byle niedługo i byle was bardzo bolało.
-
zadam Ci proste pytanie i odpowiedz szczerze..tolerowaliście w swoich szeregach Widzewiaków czy nie ??Sieradzka Szlachta pisze:Witam, o jakich ambicjach mówisz?
TYLKO WARTA SIERADZ!
był zakaz pod groźbą wpierdolu , chodzenia w barwach Widzewa? Był.
ani by was ten Widzew nie osłabił ani nie bylibyście drugą kategorią . Po prostu śmierdziało Wam to że wogóle mamy czelność istnieć w naszym mieście..a teksty starej waszej gwardii typy " jak nam zaczniecie zabierać młodych to przejebane"... Człowieku ! Mało wiesz albo dużo wiesz a udajesz że było inaczej
taka jak napisałem : miałem do Was duży podziw (chociażby za akcję z Rakowem ,bo nie wszyscy mieliby jaja żeby tak zrobić) ale wasza buta i zarozumiałość poszła trochę za daleko.
ile ja się nasłuchałem na Widzewie pytań o was i hamowałem zapędy grupy która chciała was dojechać to tylko ja wiem ..i niech tak zostanie.
-
Widzew jedną nogą w III lidze, no to szykują się derby Łodzi w przyszłym sezonie. Dodatkowo Polonia Warszawa blisko awansu do baraży o II ligę.
-
c*** wielki będzie a nie derby.U nas karykatura stadionu a na Widzewie choć powstanie nowy normalny obiekt to jestem pewien że psy,wojewoda czy jakiś inny "menel"(Bogusław nie lubie Ciebie już)wymyśli zakaz z d*** żeby tylko nas tam nie było.

-
ŁKS ma na chwilę obecną 3 pkt przewagi nad strefą spadkową, więc nie ma co przesądzać.
-
bnowiak, nam jebniecie Sieradz :D ? z nami jebniecie. juz te jebane wiesniaki czekaja az od jutra beda goszczeni na salonach polesia i stana sie szlachta :D
ale mnie rozbawilo to budowanie analogii miedzy sytuacja piotrkowa, a dajmy na to, pabianicami :) wymiana pokolen przeciwko zwrotowi przez rufe w trakcie roku w wielu przypadkach. zeby nie powiedziec przerzuceniu sie.
pieknie sie gimnastykujecie slownie. podziwima za to. ze w ogole trwa dyskusja i polemika o zydowskich korzeniach? mistrzostwo swiata. naprawde. gratulacje
ale mnie rozbawilo to budowanie analogii miedzy sytuacja piotrkowa, a dajmy na to, pabianicami :) wymiana pokolen przeciwko zwrotowi przez rufe w trakcie roku w wielu przypadkach. zeby nie powiedziec przerzuceniu sie.
pieknie sie gimnastykujecie slownie. podziwima za to. ze w ogole trwa dyskusja i polemika o zydowskich korzeniach? mistrzostwo swiata. naprawde. gratulacje
-
Jako powód podadzą np. remont torów na Fabryczny i będzie po wróblach !cobytu pisze:c*** wielki będzie a nie derby.U nas karykatura stadionu a na Widzewie choć powstanie nowy normalny obiekt to jestem pewien że psy,wojewoda czy jakiś inny "menel"(Bogusław nie lubie Ciebie już)wymyśli zakaz z d*** żeby tylko nas tam nie było.

-
padly slowa nowy normalny obiekt i karykatura. trzeba to odnotowac. na przyszlosc. na etapie koncepcyjnym nasz stadion to bylo gowno po kosztach, a trybuna na unii zapowiedz stadionu najwyzszej klasy. godnego ugoszczenia Widzewa w lidze mistrzow :D
-
Tożsamość powiadasz? A jak nazwiesz to że pojedyncze osoby od was pojawiały się na wyjazdach Łksu? Albo że treningi prowadzi czy tam prowadził wam jeden z czołowych h Łksu? :)dmx777 pisze:Brak patryiotyzmu regionalnego, pojscie na latwizne w przypadku Widzewa duzo fc sukcesu. Tozsamosc w wojewodztwie zachowaly GKS B. i RKS R. Tyle w temacie. Reszta pacholki Lodzi
-
pionkiem to Ty jesteś pisząc takie bzdury! Nie znasz historii budowania sieradzkiego FC chociażby więc nie p****** głupot.dmx777 pisze:Mowie o caloksztalcie. Niuanse mnir nie obchodza. Kutno sietadz piotrkow itd. Mieli w miescie kluby lokalne wybrali role pionka i tyle.
tak tak , mogłem wygodnie do dziś siedzieć na meczach Warty i ryczeć Warteczka Ka Warteczka ES! Ale poszedłem na łatwiznę jeżdżąc przez wiele lat cugami na ŁÓdź i dostając kilka razy za tą łatwiznę po ryju od Łksu czy też Włókniarza ,
łatwizna jak c***!
był moment że jak starzy znajomi mnie widywali że na mecz jadę to sobie łacha ze mnie darli , szydząc ze mnie że stary koń jestem a zachowuję się jak dzieciak bo piątki zbijam z chłopakami których mógłbym być ojcem
łatwizna jak c***!
pachołkami powiadasz ? I ty ku*** Jesteś kibolem? ktoś z młodych dostaje bzika na punkcie ukochanego Klubu i jest pachołkiem??
no to się w końcu dowiedziałem że jestem pachołkiem.
-
Co tam u Włocłavii?dmx777 pisze:Mowie o caloksztalcie. Niuanse mnir nie obchodza. Kutno sietadz piotrkow itd. Mieli w miescie kluby lokalne wybrali role pionka i tyle.
-
Prawie wszędzie na lokalnych klubach działali kibice Widzewa, dla których lokalny klub był dodatkiem. Sieradz był anty i skończyło im się kibicowanie, wy też wielce samodzielni a nawet nie rządzicie we własnym mieście. :) zreszta teraz jak wasz klub spada, niech jeszcze odejdzie sponsor i skończy się parcie psów i władz miasta na was to czarno widać waszą przyszłość.
-
Nowa taktyka? Obrażanie FC, że poszły na łatwiznę wybierając Widzew? Czyżby obrażnie od wieśniaków nie przyniosło efektów w samej Łodzi to teraz pociski na FC? :) Łks banda c**** nie mająca czym przyciągnąć do siebie kibiców to jadą po najniższej linii oporu :)
Fan Cluby Dumą Widzewa i basta.
Fan Cluby Dumą Widzewa i basta.
NA ZGIERSKIEJ ZIEMI WYCHOWANI - Z WIDZEWEM NA ZAWSZE ZWIĄZANI