Ale wiesz, że refren od końca lat '70 był śpiewany na większości stadionów klubów mających dwie sylaby w nazwie, a zwrotka powstała u nas dekady później w czasach Kowalczyka na murawie? ;)jestesmywaszastolica pisze: ↑29.12.2019, 16:56Jakby nie patrzeć to "Gwizdek sędziego rozpoczyna wielki mecz" też jest na melodię pieśni religijnej.
TMK
Moderatorzy: Zorientowany, LechiaCHWM
-
Re: TMK
A co tam w komentarzach na Onecie?
-
I Agencje Towarzyskie.jestesmywaszastolica pisze: ↑29.12.2019, 16:56I polskie wyroby spirytusowe ;)Foxx pisze: ↑29.12.2019, 15:11
To nie wspominaj, skoro nie jesteś w stanie przytoczyć, a na tym forum jako "kibic zaprzyjaźnionej drużyny" robisz nam koło pióra. Jeżeli chodzi o pieśni, strickte legijną mieliśmy jedną - i do tego sławiącą Browary Warszawskie, a nie "wulgarną". Wątpię, by forumowicze spoza Warszawy i (raczej starszych) zgód ją nawet kojarzyli.
Jakby nie patrzeć to "Gwizdek sędziego rozpoczyna wielki mecz" też jest na melodię pieśni religijnej.
Zaś co do samego wątku to różnica jest taka, że dla lgbt k**** wykorzystanie symboliki religijnej służy tylko i wyłącznie prowokacji, dla osób ze środowiska ma ono jednak trochę inny wymiar.
Mnie się to średnio podoba, ale żeby robić z tego jakąś gówno aferę to trzeba mieć chyba dużo wolnego czasu :)
R.Spajderman potrafił :-)
-
Numer 220 "TMK" od tygodnia jest w drukarni, liczę, że 3-4 stycznia będzie dostępny w salonach prasowych. Nie oznacza to, że tak będzie - powtarzać się nie będę dlaczego i co o tym sądzę.

26 fotoreportaży, w tym 4 ze sportów halowych. Wywiad ze "Skwarkiem" z Lechii Dzierżoniów. Myślę, że regionalne ekipy z Dolnego Śląska, ze wskazaniem na Polonię Świdnica, Bielawiankę Bielawa, Górnika Wałbrzych czy Karkonosze Jelenia Góra zagotowane będą czytały słowa tego wywiadu. Żartuję sobie oczywiście, ale faktem jest, że sporo ciekawostek w tym wywiadzie zostało wplecionych. Nie zabrakło trudnych pytań, za co szczególnie dziękuję kibicom Górnika Wałbrzych, którzy bardzo pomogli w ich skonstruowaniu. W "Podzielonym mieście" rządzi Tarnów. O ile opis Tarnovii jest (niestety!) mocno pobieżny, o tyle wersja Unii jest majstersztykiem pod kątem ilości informacji - o bezstronności tu oczywiście nie ma mowy. Jest czysty i bezczelny subiektywizm. Dlatego w tym dziale brak opisu drugiej strony odbiera cały sens polegający na wyciągnięciu wniosków przez odbiorców. W "Old school" galerie Stali Gorzyce, Elany Toruń oraz Najmniejszych, gdzie będą prezentowane ujęcia ekip, których nie udało się zdobyć wśród kolekcjonerów wielu dobrych ujęć (szale w górze, racowiska) do roku 2000, bo tylko do tego okresu traktuje dział "Old school". W rubryce "Mniejsze ekipy" przedstawiona zostaje popularna Maza - czyli Mazovia Mińsk Mazowiecki. Ruszyły też nowe działy. I tak - jest "Przedstawiamy fan cluby" - na dzień dobry Pogoń Szczecin i Stargard. Rubryka ta różni się zarówno od "Wielkie ekipy i ich fan cluby" jak i "Podzielone miasto" z prostych przyczyn - po pierwsze opisywana jest historia jednego konkretnego fan clubu, po drugie większość fan clubów w kraju pochodzi z miast jednolitych, zatem o dzieleniu miasta z inną wrogą ekipą nie ma mowy. Druga z nowości, to krzyżówka z atrakcyjnymi nagrodami (I miejsce - gratisowa roczna prenumerata "TMK" i "TMK+", II miejsce - gratisowa roczna prenumerata "TMK"). Trzecie novum to "Odchamiacz" czyli kącik poezji wsparty komiksem dopasowanym do prezentowanego wiersza - zaczynamy gorącym tematem - Magiczne cyfry.

26 fotoreportaży, w tym 4 ze sportów halowych. Wywiad ze "Skwarkiem" z Lechii Dzierżoniów. Myślę, że regionalne ekipy z Dolnego Śląska, ze wskazaniem na Polonię Świdnica, Bielawiankę Bielawa, Górnika Wałbrzych czy Karkonosze Jelenia Góra zagotowane będą czytały słowa tego wywiadu. Żartuję sobie oczywiście, ale faktem jest, że sporo ciekawostek w tym wywiadzie zostało wplecionych. Nie zabrakło trudnych pytań, za co szczególnie dziękuję kibicom Górnika Wałbrzych, którzy bardzo pomogli w ich skonstruowaniu. W "Podzielonym mieście" rządzi Tarnów. O ile opis Tarnovii jest (niestety!) mocno pobieżny, o tyle wersja Unii jest majstersztykiem pod kątem ilości informacji - o bezstronności tu oczywiście nie ma mowy. Jest czysty i bezczelny subiektywizm. Dlatego w tym dziale brak opisu drugiej strony odbiera cały sens polegający na wyciągnięciu wniosków przez odbiorców. W "Old school" galerie Stali Gorzyce, Elany Toruń oraz Najmniejszych, gdzie będą prezentowane ujęcia ekip, których nie udało się zdobyć wśród kolekcjonerów wielu dobrych ujęć (szale w górze, racowiska) do roku 2000, bo tylko do tego okresu traktuje dział "Old school". W rubryce "Mniejsze ekipy" przedstawiona zostaje popularna Maza - czyli Mazovia Mińsk Mazowiecki. Ruszyły też nowe działy. I tak - jest "Przedstawiamy fan cluby" - na dzień dobry Pogoń Szczecin i Stargard. Rubryka ta różni się zarówno od "Wielkie ekipy i ich fan cluby" jak i "Podzielone miasto" z prostych przyczyn - po pierwsze opisywana jest historia jednego konkretnego fan clubu, po drugie większość fan clubów w kraju pochodzi z miast jednolitych, zatem o dzieleniu miasta z inną wrogą ekipą nie ma mowy. Druga z nowości, to krzyżówka z atrakcyjnymi nagrodami (I miejsce - gratisowa roczna prenumerata "TMK" i "TMK+", II miejsce - gratisowa roczna prenumerata "TMK"). Trzecie novum to "Odchamiacz" czyli kącik poezji wsparty komiksem dopasowanym do prezentowanego wiersza - zaczynamy gorącym tematem - Magiczne cyfry.

-
Krzyżówka super sprawa, dobry pomysł.
-
-
Czyli najwcześniej za tydzień bo niedziela to 12 trochę lipa,a prenumeraty już wysłane?Pytam bo chyba przerzucę się na prenumeratę jeśli fizycznie będzie u mnie w skrzynce wcześniej niż w salonikach prasowych.
Kolejne pytanie zamierzasz zapowiedz numeru wrzucić na oficjalną stronką tmk?
Kolejne pytanie zamierzasz zapowiedz numeru wrzucić na oficjalną stronką tmk?
-
Ani prenumeraty nie dostaną wcześniej, ani salony prasowe, ani nikt. Został popełniony błąd i na jego korygowanie zejdzie dodatkowy tydzień czasu. Tak więc prenumerata nie rozwiązuje sprawy, aczkolwiek prenumeraty są zawsze wysyłane jako pierwsze. Tyle, że tu już potem kwestia szybkości działania poczty - czasem bywa prenumerata szybciej w domu niż magazyny w salonie. Nie można jednak tego uznać za standard - poczta miewa również swoje obsuwy czasowe, co wie każdy, kto z tą instytucją miał kiedykolwiek coś więcej wspólnego.
Jestem wkurwiony, bo stworzyłem krzyżówkę (banalną, zaznaczam - żeby ktoś tam nie doszukiwał się jakiejś wybitnej wzniosłości :D) i w magazynie dałem czas na podesłanie rozwiązania do 20 stycznia, więc będziecie mieć tydzień na odesłanie poprawnej odpowiedzi.
Zapowiedź na stronie i profilu na fejsie pojawi się najpóźniej do 2 dni.
Jestem wkurwiony, bo stworzyłem krzyżówkę (banalną, zaznaczam - żeby ktoś tam nie doszukiwał się jakiejś wybitnej wzniosłości :D) i w magazynie dałem czas na podesłanie rozwiązania do 20 stycznia, więc będziecie mieć tydzień na odesłanie poprawnej odpowiedzi.
Zapowiedź na stronie i profilu na fejsie pojawi się najpóźniej do 2 dni.

-
Pierwsza osoba wylosowana - gratisowa roczna prenumerata "TMK" i "TMK+", druga osoba wylosowana - gratisowa roczna prenumerata "TMK".

-
Następna będzie w marcu, potem pewnie lato. No pewnie, że możesz kombinować. Wystarczy, że powycinasz kupony z każdego nabytego TMK i wyślesz pod adres redakcji. ;-) Bo tylko takie odpowiedzi - wpisane w kratki na hasło pod krzyżówką, wycięte i wysłane pocztą będą brały udział w losowaniu. Wracamy do old schoolu. To celowe.

-
-
Odniosę się jeszcze do tego, choć temat inny - grafika nie została stworzona do zina, bo jest znana od dawna. W samym zinie (albo na stronie DL, nie pamiętam) zostało także wytłumaczone, skąd pochodzi i jaka jest jej geneza. Niestety nie mam teraz dostępu do wydania, więc nie podam szczegółów.I to zdjęcie z powyższego wywiadu.. Jezus Chrystus w kominiarce.. Ręce opadają..
Stowarzyszenie Kibiców GKS-u Katowice "SK 1964"
[link]
[link]
-
Szkoda że nie dodano do TMK jakis maly kalendarz na sciane
-
Ja też jestem za tym by może w lutowym numerze wyszedł taki kalendarzyk na ścianę jak to miało miejsce w poprzednich latach.
Kolejna sprawa zdziwiłem się że w grudniowym numerze nie było relacji z ostatniej kolejki ekstraklasy(od 19 do 21 grudnia)to samo liga pod lupą ale to pewnie z uwagi na fakt by zapełnić lutowy numer gdzie na bieżaco nic się nie dzieje.
O ile mnie pamięć nie myli w ostaniej w starym roku kolejce ekstraklasy fajny mecz z oprawami z obu stron był podczas spotkania Górnik Zabrze-Jagiellonia Białystok dobrze zaprezentowało się Zagłebie Lubin na meczu z warszawską Legią oraz patriotyczna oprawa LechiI Gdańsk na meczu z Rakowem Częstochowa.Na każdym z tym spotkań zajebiste jak na grudzień liczby wyjazdowe Jagi,Legii czy Rakowa.Czy jest szansa na relacje w tmk z tych spotkań?
Co poza tym czeka nas w następnym numerze?Czy będą podsumowania ekip z rundy jesiennej jak to było rok temu?
Jaki będzie wywiad?Może bedą dwa wywiady?Ja bardzo bym chciał by lutowy numer miał tak jak zawsze 84 strony.
Pozdrawiam Cie bo robisz kawał dobrej roboty widać po wstępniaku do każdego numeru czy przed wywiadem że jesteś pasjonatem kibicowskim z krwi i kości i zawsze bedę cię tutaj wspierał-chociaż jak trzeba będzie to wytknę co mi nie podeszło.
Kolejna sprawa zdziwiłem się że w grudniowym numerze nie było relacji z ostatniej kolejki ekstraklasy(od 19 do 21 grudnia)to samo liga pod lupą ale to pewnie z uwagi na fakt by zapełnić lutowy numer gdzie na bieżaco nic się nie dzieje.
O ile mnie pamięć nie myli w ostaniej w starym roku kolejce ekstraklasy fajny mecz z oprawami z obu stron był podczas spotkania Górnik Zabrze-Jagiellonia Białystok dobrze zaprezentowało się Zagłebie Lubin na meczu z warszawską Legią oraz patriotyczna oprawa LechiI Gdańsk na meczu z Rakowem Częstochowa.Na każdym z tym spotkań zajebiste jak na grudzień liczby wyjazdowe Jagi,Legii czy Rakowa.Czy jest szansa na relacje w tmk z tych spotkań?
Co poza tym czeka nas w następnym numerze?Czy będą podsumowania ekip z rundy jesiennej jak to było rok temu?
Jaki będzie wywiad?Może bedą dwa wywiady?Ja bardzo bym chciał by lutowy numer miał tak jak zawsze 84 strony.
Pozdrawiam Cie bo robisz kawał dobrej roboty widać po wstępniaku do każdego numeru czy przed wywiadem że jesteś pasjonatem kibicowskim z krwi i kości i zawsze bedę cię tutaj wspierał-chociaż jak trzeba będzie to wytknę co mi nie podeszło.
-
Ja też już mam nowy numer TMK od wtorku i w poniedziałek wyślę rozwiązanie krzyżówki
-
To są już sprawy do właścicieli pisma. Wiem natomiast, że w przeszłości takie akcje były bardzo kosztowne, choć z pewnością atrakcyjne dla Czytelników. Na pewno coś szczególnego będzie przygotowane na 20-lecie istnienia „TMK” na rynku – czyli jeszcze dokładnie półtora roku do tego czasu zostało.
Tu była akcja z kategorii „szkoda gadać”. Numer szedł do druku 20 grudnia (taki był wymóg w drukarni – potem mieli przerwę świąteczną), zatem musiałem go mieć gotowego do tego dnia (czyli przed omawianą przez Ciebie kolejką – i nie miało tu znaczenia zapełnienie lutowego numeru, bo ja mam tyle materiałów, że już dziś mogę wydać numer lutowy, marcowy i kwietniowy jednocześnie, z gotowymi wywiadami włącznie – tyle, że bez meczów z tych miesięcy oczywiście ;) ). Pismo było gotowe, pachnące świeżą farbą drukarską, 4 stycznia i trzy dni później miało być w sieciach prasowych. Wkradł się jednak jeden błąd, który w siedzibie wydawcy musiał zostać naprawiony, a że była to czynność wybitnie czasochłonna, więc zleciało kolejnych parę dni i zrobiła się data wydania 11 stycznia.dee facto pisze: ↑18.01.2020, 13:26Kolejna sprawa zdziwiłem się że w grudniowym numerze nie było relacji z ostatniej kolejki ekstraklasy (od 19 do 21 grudnia) to samo liga pod lupą ale to pewnie z uwagi na fakt by zapełnić lutowy numer gdzie na bieżaco nic się nie dzieje.
Oczywiście numer lutowy zawiera reportaże z tych meczów, które opisałeś. Oprócz tego będzie do przeczytania wywiad z Odrą Wodzisław. „Przedstawiamy fan cluby” – Arka Gdynia Wejherowo. „Wielkie ekipy i ich fan cluby” – GKS Katowice. „Mniejsze ekipy” – LKS Czarnylas oraz Zwolenianka Zwoleń. „Old school” – Ceramika Opoczno i Lechia Gdańsk. Reportażu numeru nie zdradzę. Jest on w trakcie graficznego składu i chcę go wpierw dopieścić i ostatecznie zaakceptować, by móc powiedzieć, że „to jest to”. W każdym razie szykuje się coś mega, czego nie było dawno w „TMK” – chodzi mi tu o kaliber pracy wykonanej nad artykułem i nie jest to wcale historia ekipy, o której wspominałem jakiś czas temu, że się tworzy, bo ta po dwóch spotkaniach utknęła w martwym punkcie i jakoś nie widać szans na horyzoncie z dokończeniem tematu, czego bardzo szkoda. To, co ukaże się na łamach „TMK”, to dzieło skrupulatnie i skrzętnie tworzone przez ostatnie 20 lat. Rąbka tajemnicy uchylę, gdy numer już pójdzie do drukarni, czyli za +/- tydzień czasu. Numer lutowy będzie miał 84 strony, bez obaw. I dzięki za dobre słowo.
Powiedz z czym masz problemy, to pomożemy. Jakoś naprowadzimy. Mówię serio :D.Kea Kulani pisze: ↑18.01.2020, 19:26Mógłby ktoś napisać jakie jest rozwiązanie krzyżówki ? Bo nie umiem rozwiązać, a też chcę wysłać i wziąć udział w losowaniu :D
Tylko nie zachowujcie się jak kujony w szkole, które nie dawały odpisywać zadań domowych ;)
Jeśli piszesz poważnie, to mnie zaskoczyłeś, bo ta krzyżówka to banał (tak na rozgrzewkę nie chciałem dawać niczego zniechęcającego).
PS – w numerze lutowym podamy zwycięzców nagród w krzyżówce. Gdyby to był ktoś z Was – forumowiczów kibice.net – napiszcie. Od razu zrobi się bardziej swojsko ;).
Nie.Kea Kulani pisze: ↑18.01.2020, 19:26TMK można kupić poza granicami kraju w jakiś wybranych punktach np. w Niemczech albo Anglii ?

-
Plemplem apropo krzyżówki to skoro na 82 stronie jest napisane ze odpowiedzi mozna nadsyłac do 20 stycznia(decyduje data stempla pocztowego)to jak jutro wysle wycięte hasło wraz z namiarami to bede uwzgledniony podczas losowania?
-
Z moich spostrzeżeń TMK jest dość/bardzo ciekawą sprawą dla chłopaków mających mocno ograniczony dostęp do świata codziennego, tj. tych po drugiej stronie muru. Tych z krótszymi i tych z dłuższymi wyrokami. Może warto byłoby zwrócić w piśmie odrobinę większą uwagę właśnie na nich?
-
Oczywiście. Dzień nadsyłania rozwiązań, to nie dzień, gdy te odpowiedzi do nas trafią, lecz dzień, gdy Wy swój list z rozwiązaniem wysyłacie. Zatem list wysłany jutrzejszego dnia (czyli z jutrzejszą datą na stemplu pocztowym) jest tym, który jeszcze będzie brany pod uwagę przy losowaniu zwycięzców.
Bardzo dużo ludzi po drugiej stronie muru czyta "TMK". To dla nich jedyna opcja styczności ze sceną kibicowską, oprócz relacji ustnych od ziomków. To nigdy jednak nie jest to samo. "Odrobinę większą uwagę na nich" - co masz na myśli? Drukujemy cyklicznie ich pozdrowienia, które nadsyłają w listach do redakcji. Ostatnio w relacji z meczu Ruch Chorzów-Polonia Bytom wspomniałem o nich, bo wiem, że to będą czytać i wiem, że to dla nich ważne - choć my to odbieramy jako nieistotny detal. Tam za kratami jednak to urasta do zupełnie innej rangi istotności. Gdy tylko są na meczach transy z pozdrowieniami dla ludzi, co nie w Madrycie + mamy dobre ujęcia + jest miejsce, by takie zdjęcie zamieścić - robimy to. Masz jeszcze jakiś pomysł? Napisz, podziel się - może to będzie coś, co będzie można wykorzystać, by właśnie skierować dla chłopaków po drugiej stronie muru.przeciętne IQ pisze: ↑19.01.2020, 23:02Z moich spostrzeżeń TMK jest dość/bardzo ciekawą sprawą dla chłopaków mających mocno ograniczony dostęp do świata codziennego, tj. tych po drugiej stronie muru. Tych z krótszymi i tych z dłuższymi wyrokami. Może warto byłoby zwrócić w piśmie odrobinę większą uwagę właśnie na nich?

-
Plemplem jeszcze takie pytanie odnośnie krzyżówki czy już w lutowym numerze bedzie jej rozstrzygnięcie?Czy poza hasłem podasz też rozwiazanie wszystkich pytań krzyzowki?Czy przyczyna obsuwy ostatniego numeru byl blednie wydrukowany numer ISSN?
-
Odpowiadając w kolejności pytań: tak, nie, tak. Jak jakiejś odpowiedzi nie znasz - pisz. Podpowiem. Aczkolwiek wujek google też powinien dać radę ;-). Ja naprawdę byłem przekonany, że ta krzyżówka jest łatwa i w myślach mówiłem sobie, że "przy następnej im dojebię". Hahaha.

-
No i tak to jest z zapowiedziami, zanim nie zasiądzie się do składania numeru. Dopiero graficzne ogarnięcie kwestii pokazało jak wiele miejsca zajmuje clou lutowego numeru "TMK". Z tego powodu przesunięcie nastąpiło w kwestii felietonów oraz działów: "Wielkie ekipy i ich fan cluby" i "Mniejsze ekipy", ale myślę, że było warto...

Artykułem numeru jest 35-stronicowy almanach zdobytych flag w ostatnim 20-leciu, a więc w okresie lat 2000-2019. W miesięczniku podziękowałem - tu zrobię to również. "F" z Widzewa - dziękuję za megakawał dobrej roboty! To on jest ojcem tego dzieła, ja jedynie dopisywałem notki ;). Wywiadem numeru jest "Jaros" z Odry Wodzisław. "Przedstawiamy fan cluby" - Arka Gdynia Wejherowo. "Old school" - Ceramika Opoczno i Lechia Gdańsk. "Mniejsze ekipy" - Zwolenianka Zwoleń. I niestety wyników zwycięzców krzyżówki nie ma - będą w marcowym wydaniu wraz z nową krzyżówką :).

Artykułem numeru jest 35-stronicowy almanach zdobytych flag w ostatnim 20-leciu, a więc w okresie lat 2000-2019. W miesięczniku podziękowałem - tu zrobię to również. "F" z Widzewa - dziękuję za megakawał dobrej roboty! To on jest ojcem tego dzieła, ja jedynie dopisywałem notki ;). Wywiadem numeru jest "Jaros" z Odry Wodzisław. "Przedstawiamy fan cluby" - Arka Gdynia Wejherowo. "Old school" - Ceramika Opoczno i Lechia Gdańsk. "Mniejsze ekipy" - Zwolenianka Zwoleń. I niestety wyników zwycięzców krzyżówki nie ma - będą w marcowym wydaniu wraz z nową krzyżówką :).

-
To zestawienie tworzył człowiek z Widzewa przez 20 lat. To jest coś, czego nie zrobisz w jeden dzień, ani nawet miesiąc chcąc odtwarzać przeszłość. Nawet wertując wszystkie numery "TMK" (bo o necie to zapomnij oczywiście). Nie ma takiej opcji. To było notorycznie i permanentnie spisywane, gdy dane wydarzenie miało miejsce.Jessica B. pisze: ↑29.01.2020, 16:40Temat o straconych flagach wydaje się być ciekawy. Jeżeli zajmuje 35 stron, to mogłeś ten temat podzielić na kilka numerów, np. 2000-2005, 2005-2010...
20 lat to chyba za dużo jak na jeden numer. Przecież tych flag w takim okresie od zajebania było pokrojonych.
Nie chciałem tego dzielić w żaden sposób, bo zestawienie jest stworzone z podziałem na ekipy, a nie na lata zdobywanych flag. Owszem - są przypisane sezony lub lata, kiedy daną flagę "dziabnięto", ale podział na lata byłby mniej jednolity, niż podział na ekipy. Dzięki temu jest wszystko dotyczące danej ekipy w jednym miejscu.
A czy za dużo miejsca jak na jeden numer? Jak na przerwę zimową, gdzie nic się nie dzieje, to chyba lepsze to, niż zmniejszona ilość stron pisma - jak sądzisz? No i wolę 35 stron o zdobytych flagach, niż choćby 1 stronę reportażu o walkach na jakichś galach sztuk walki, co kiedyś w "TMK" miało miejsce i było totalnym nieporozumieniem. Albo kolejne kilka stron z relacjami z turniejów kibicowskich, gdzie ludzie z trybun kopią piłkę na hali (naprawdę to kogoś poza biorącymi udział ekipami ciekawi?), a już nawet nie wiesza się flag (śmieszne są te wszystkie malowane transy, żeby tylko cokolwiek wisiało w barwach) ze względu na ADHD niektórych ekip, które nie umieją usiedzieć na d**** i jeżdżą po całym kraju kroić każdego, co się rusza (i to jest w pozytywnym aspekcie pisane!!!).
Nie ma tego opisanego - to nierealne. Albo inaczej - to byłoby tak czasochłonne i wymagające odpowiednich wejść do odpowiednich osób, że... nierealne :).Jessica B. pisze: ↑29.01.2020, 16:40z dokładnymi opisami kto stracił, w jakich okolicznościach itd.
Ale to dużo czy mało te 2 lata? Dla mnie dużo, bo jak widzę te pozamykane sektory gości na meczach podwyższonego ryzyka, jak widzę te zakazy półroczne, to zastanawiam się - jak długo nam się jeszcze będzie chciało w to wszystko angażować. Ci z ekip, którzy czerpią profity wiadomo, że wytrwają, bo pieniądz ich nie puści, a reszta nic nie może na to poradzić, bo to przecież decyzyjni i pierwsze piąchy; fanatycy już mają tego powoli dość, mimo że kochają przede wszystkim swój klub; sympatycy to już dawno tym jebnęli i młyny są takie, jakie są, bo to oni nakręcali liczby. Zwijamy się, scena się zmniejsza, staje się bardziej kompaktowa, skupiona na coraz mniejszej ilości wspieranych klubów. Co z tego, że Legie, Widzewy i inne Lechy mają liczby wyjazdowe, potrafią wystawić zajebiste młyny, skoro przy okazji trupem padły dziesiątki malutkich lokalnych ekip, które wybrały (czasem i pod pręgierzem przymusu) wspieranie wielkich, zamiast bycie wiernym swojej ziemi i ekipie (już pomińmy dywagacje w temacie fc wielkiej ekipy - chyba nigdy nie zmienię podejścia do tego tematu, mimo prób zrozumienia w wywiadach z Pogonią Miechów czy Lechią Dzierżoniów)? c***, a nie progres. Tak więc może i masz rację - może to będą max 2 lata.Jessica B. pisze: ↑29.01.2020, 16:40Ciekawy jestem na ile czasu starczy Ci weny twórczej z takimi ciekawymi artykułami ;) Obstawiam 2 lata max :)
Tak, są fotoreportaże:
Zagłębie Lubin-Legia Warszawa
Lechia Gdańsk-Raków Częstochowa
Górnik Zabrze-Jagiellonia Białystok
Stal Ostrów Wlkp.-Anwil Włocławek
Wilki Morskie Szczecin-Spójnia Stargard
Twarde Pierniki Toruń-Anwil Włocławek
SKS Starogard Gdański-Anwil Włocławek
Górnik Wałbrzych-Polonia Leszno
AZS Gorzów Wlkp.-Uniwersytet Gdański
Sambor Tczew-Jutrzenka Płock
Czarni Radom-Skra Bełchatów
ŁKS Łódź-MTV Stuttgart
Chimik Jużne-ŁKS Łódź
ŁKS Łódź-Igor Gorgonzola Novara

-
Mam podpowiedź dla redakcji TMK.
Często oglądamy w TV jakieś programy (czy to o polityce czy innym zagadnieniu) gdzie JEDNOCZEŚNIE zaprasza się kilka zainteresowanych stron (minimum 2) i omawia jakiś temat. Zmierzam do tego aby zamiast wywiadu z 1 osobą zrobić jednocześnie wywiad z 2-3 najbardziej zainteresowanymi. Coś na wzór debaty.
+ z tego to na pewno uniknięcie sprostowań oraz więcej miejsca w gazetce które można wykorzystać.
Zapewne w trakcie debaty wyszły by jakieś ciekawe okoliczności z kibicowskiego życia.
Często oglądamy w TV jakieś programy (czy to o polityce czy innym zagadnieniu) gdzie JEDNOCZEŚNIE zaprasza się kilka zainteresowanych stron (minimum 2) i omawia jakiś temat. Zmierzam do tego aby zamiast wywiadu z 1 osobą zrobić jednocześnie wywiad z 2-3 najbardziej zainteresowanymi. Coś na wzór debaty.
+ z tego to na pewno uniknięcie sprostowań oraz więcej miejsca w gazetce które można wykorzystać.
Zapewne w trakcie debaty wyszły by jakieś ciekawe okoliczności z kibicowskiego życia.
-
Preferuję wywiady twarzą w twarz. Osoba udzielająca wywiadu jest wtedy bardziej swobodna. Jak jest już ktoś więcej, to już trzeba być bardziej sztywnym... Chyba wiemy, o czym mowa... W wywiadach twarzą w twarz powie się zawsze dużo więcej rzeczy, niż przy kimś. Oczywiście są sytuacje, gdy zgrabnie ekipy łączą wypowiedzi dwóch pokoleń - jestem już po jednym takim przeprowadzonym dokładnie miesiąc temu, ale z doświadczenia wiem, że to wyjątek od reguły, a poza tym pewne kwestie, o których piszę poniżej w trakcie przeprowadzania owego wywiadu też były mocno widoczne. Staram się unikać takich sytuacji.
To, o czym napisałeś dotyczy sytuacji spornych, bo tylko wtedy powstaje debata. A sporne poglądy prezentują ludzie z dwóch stron barykady. Nie debatują ludzie z danej ekipy, bo po pierwsze mają zazwyczaj zbieżny pogląd na najróżniejsze kwestie, a po drugie mają też ustaloną niepisaną hierarchię istotności osób w ramach swojej ekipy. Więc im więcej rozmówców, tym tak naprawdę więcej przytakujących na wypowiedzi osoby wiodącej. No i wracając do debaty - jakoś ciężko mi sobie wyobrazić takową choćby w Bydgoszczy na linii Polonia-Zawisza...
Sprostowań nie napisze ekipa, której człowiek został wyznaczony do wywiadu. To samo dotyczy zresztą tekstów. Jeśli ktoś napisał dany tekst to albo miał przyzwolenie góry, albo sam w tej górze działa. W "TMK" obecnie nic nie przechodzi bez akceptacji decyzyjnych w ekipach. Nawet, jeśli nie czytają te osoby tego, co leci do druku, to wyznaczają takich ludzi, za których są pewni. A jeśli sprostowanie pisze ekipa przeciwna - mają do tego przecież prawo, choć i tak lepszą weryfikacją są drogi dojazdowe na mecze. ;)
To, o czym napisałeś dotyczy sytuacji spornych, bo tylko wtedy powstaje debata. A sporne poglądy prezentują ludzie z dwóch stron barykady. Nie debatują ludzie z danej ekipy, bo po pierwsze mają zazwyczaj zbieżny pogląd na najróżniejsze kwestie, a po drugie mają też ustaloną niepisaną hierarchię istotności osób w ramach swojej ekipy. Więc im więcej rozmówców, tym tak naprawdę więcej przytakujących na wypowiedzi osoby wiodącej. No i wracając do debaty - jakoś ciężko mi sobie wyobrazić takową choćby w Bydgoszczy na linii Polonia-Zawisza...
Sprostowań nie napisze ekipa, której człowiek został wyznaczony do wywiadu. To samo dotyczy zresztą tekstów. Jeśli ktoś napisał dany tekst to albo miał przyzwolenie góry, albo sam w tej górze działa. W "TMK" obecnie nic nie przechodzi bez akceptacji decyzyjnych w ekipach. Nawet, jeśli nie czytają te osoby tego, co leci do druku, to wyznaczają takich ludzi, za których są pewni. A jeśli sprostowanie pisze ekipa przeciwna - mają do tego przecież prawo, choć i tak lepszą weryfikacją są drogi dojazdowe na mecze. ;)

-
Plemplem apropo lutowego numeru czy będzie coś w numerze apropo pielgrzymki kibiców do Jasnej Góry czy tak jak rok temu temat ten będzie jedynie wspomniany w 2/3 zdaniach?To samo tyczy się wspomnienia o Przemku Cz.ze Słupska.
Jak zwykle też pytanie czy numer poszedł już do druku i czy jest szansa na to że w salonach prasowych ukaże się do przyszłego piątku 7 lutego?
Jak zwykle też pytanie czy numer poszedł już do druku i czy jest szansa na to że w salonach prasowych ukaże się do przyszłego piątku 7 lutego?
-
Będzie jedna strona fotoreportażu.
Te wspomnienia były już kilkukrotnie na łamach "TMK" i wystarczy powtarzania się. Kto jest ciekawy - ten numer z relacjami ze Słupska znajdzie. Dogłębnie te wydarzenia z całym fotoreportażem i wycinkami z gazet zostały opisane również na łamach jednego z numerów zina "Oldschool Fanatics".
Nie sprawia Ci to zawodu, że niemal zawsze data przewidziana okazuje się być korygowana "w plecy"? Jeśli nie, to możemy optymistycznie patrząc umówić się, że 7 lutego numer będzie w salonach prasowych, ale realnie spoglądając nastawiałbym się na datę 10 lutego.

-
Siema. Sprzedam moja kolekcje TMK, od 150 do 200 numerów w tym od 2005 około praktycznie każdy aż do ostatniego numeru. Mam niepełne 2003.2004 i kilka z 2002 roku. No i nr 0,1,2 które wyszły niedawno odnowione. Więcej info na priv tam jeśli ktoś będzie zainteresowany poukładam i dokładnie wszystko przelicz jkaie nr mam. Sprzedaż tylko całość. Pozdro