Czekamy na informacje oraz relacje od was ze wszelkich wydarzeń kibicowskich.
e-mail:info@kibice.net

Obecny czas: 08.09.2010, 08:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1424 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 48  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: jakie studia ?
PostWysłany: 23.04.2007, 13:14 

Dołączenie: 07.03.2007, 17:03
był kiedyś taki temat ale z niknoł myśle że jest on na czasie że tak powiem bo maturki sie zbliżają a podania na studia mozna już niedługo zacząć składać , ja mam takie pytanie pisze gegre rozszerzoną i chciałbym iśc gdzieś na coś związane z geografią . Co możecie polecić jakie studia ?

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 13:23 

Dołączenie: 27.02.2007, 15:16
Najlepiej iść na studia, po których ma się największe szanse na dobrą robotę, a nie na to co cie akurat interesuje. Najlepsza wiadomo jest polibuda. Sam bym na nią poszedł gdyby nie to, że jestem totalna noga z matmy :/ A z humanów najlepiej unikać socjologie, politologie czy stosunki międz. i inne tego typu gówna bez przyszłości.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 13:25 

Dołączenie: 26.02.2007, 22:15
Ale też bez sensu iść na studia które Cie totalnie nie interesują, tylko parę lat męczarni a potem praca której nie lubisz :roll:

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 13:45 

Dołączenie: 26.02.2007, 21:47
Ostrzeżenia: 1
Politechnika[Szczecińska, wydział budownictwo szczególnie 8) ]. Ciężko w chuj ale robota raczej pewna.

Wybiera się ktoś do Szczecina na ten kierunek?

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 15:55 

Dołączenie: 21.03.2007, 23:41
studia wszelkie inzynierskie, najlepiej budownictwo, elektryczne (elektroniczne),
- menadzerskie
-no i jeszcze jezyki, wszelkie filologie (opocz rodzimej - chyba ze ktos chce nauczycielem zostac)
Nie polecalbym informatyki (pelno uczelni panstwowych i prywatnych ksztalci w tym kierunku, wiec duza konkurencja na przyszlym rynku pracy), prawa i administracji (jak wyzej z tym ze jak ktos marzy o zostaniu np. adwokatem, sedzia to juz musi miec "plecy").
Oczywiscie napisalem tylko pod wzgledem przyszlej pracy, co jest oplacalne. Radzilbym isc przede wszystkim na to co interesuje. Studiowanie czegos co wydaje sie teraz fajne, bo bedzie praca, a nie wzbudza zadnych uczyc odpada, meczarnia na kazdych zajeciach i sesji.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 16:02 

Dołączenie: 27.02.2007, 11:42
Al napisał(a):
Najlepiej iść na studia, po których ma się największe szanse na dobrą robotę, a nie na to co cie akurat interesuje. Najlepsza wiadomo jest polibuda. Sam bym na nią poszedł gdyby nie to, że jestem totalna noga z matmy :/ A z humanów najlepiej unikać socjologie, politologie czy stosunki międz. i inne tego typu gówna bez przyszłości.

głupoty opowiadasz,po co ktos ma isc na polibude jak z matmy miał 2 na swiadectwie?albo jak go kierunki techniczne nie intersują?5 lat meczarni a pozniej chodzenie do roboty której sie nie nawidzi,jesli mowisz ze stosunki międzynarodwe sa bez przyszlosci to polecam przewietrzenie pokoju,albo spacer po parku :lol: :lol: :lol:

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 16:56 

Dołączenie: 07.03.2007, 17:03
może ktoś przy okazji mi podpowiedzieć na jakie te studia iść związane z geografią ?

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 17:00 

Dołączenie: 24.03.2007, 21:15
Geologia, a w XXI wieku najlepiej iść na GEODEZJĘ i KARTOGRAFIĘ :)

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 17:02 

Dołączenie: 27.02.2007, 18:19
Ekonomia, Hotelarstwo, Turystyka, Prawo..

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 17:11 

Dołączenie: 31.03.2007, 15:43
A co sądzicie o kierunkach związanych z transportem? I jak Wam się widzą uczelnie prywatne? Pracodawcy zwracają na to uwagę? Pozdro

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 17:22 

Dołączenie: 01.03.2007, 16:22
wybiera się ktoś w tym roku na farmację albo kierunki medyczne ;>?? 8)

Ja muszę mieć opłacalny zawód bo potrzebuje dużo kasy :lol: :lol: :lol: :lol:

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 17:39 

Dołączenie: 04.03.2007, 00:07
elegands napisał(a):
studia wszelkie inzynierskie, najlepiej budownictwo, elektryczne (elektroniczne),
- menadzerskie
-no i jeszcze jezyki, wszelkie filologie (opocz rodzimej - chyba ze ktos chce nauczycielem zostac)
Nie polecalbym informatyki (pelno uczelni panstwowych i prywatnych ksztalci w tym kierunku, wiec duza konkurencja na przyszlym rynku pracy), prawa i administracji (jak wyzej z tym ze jak ktos marzy o zostaniu np. adwokatem, sedzia to juz musi miec "plecy").
Oczywiscie napisalem tylko pod wzgledem przyszlej pracy, co jest oplacalne. Radzilbym isc przede wszystkim na to co interesuje. Studiowanie czegos co wydaje sie teraz fajne, bo bedzie praca, a nie wzbudza zadnych uczyc odpada, meczarnia na kazdych zajeciach i sesji.

Bzdury piszesz.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 18:03 

Dołączenie: 27.02.2007, 02:14
Miejscowość: WMG
Ostrzeżenia: 1
Podobno jest jakas wyzsza szkola w szczytnie :lol:

Taki maly zarcik :wink:

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 18:06 

Dołączenie: 06.03.2007, 19:14
Miejscowość: z Hawany
athem napisał(a):

no z prawem to chyba Cie juz ponioslo

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 18:32 

DdK napisał(a):
A co sądzicie o kierunkach związanych z transportem? I jak Wam się widzą uczelnie prywatne? Pracodawcy zwracają na to uwagę? Pozdro

To bardzo dobry kierunek. Moj Tata ma firme transportowa, wiec wiem co pisze. Na rynku brakuje ludzi powiazanych z transportem i logistyka, a rynek jest wielki i co rusz powstaja nowe firmy.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 18:33 

Dołączenie: 27.02.2007, 18:19
Na upartego można wszystko:)

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 19:10 

Dołączenie: 26.02.2007, 22:13
ja sie wybieram na prawo,najprawdopodobniej do Wrocławia albo Poznania....Historie mam w malym, tak samo jak j.polski.
Wujek prawnik :lol: wiec mysle ze jakos dam rade :D

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 19:21 

allegro napisał(a):
elegands napisał(a):
- menadzerskie

Bzdury piszesz.

- napisz dokladnie gdzie bzdury! napisalem pod kierunkiem przyszlej pracy i nie wymienilem wszystkich oplacalnych i nieoplacalnych kierunkow, tylko moje propozycje z ktorymi nikt nie musi sie zgadzac. A piszac ze to bzdury wolalbym i pewnie kilka osob ktore to czytaja abys podal argumenty i swoja propozycje, a nie wlasne odczucie subiektywne z czyjejs wypowiedzi.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 19:25 
ban

Dołączenie: 15.03.2007, 18:58
Co bardziej polecacie, coś w stronę humanistyki - socjologia, politologia, czy może coś w kierunku politechniki - budownictwo? Z matmy najgorszy nie jestem, a i kierunki humanistyczne mnie interesują, ale jak z pracą? Co można robić? :)

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 19:35 

Budownictwo - jak najbardziej. Ze specjalnoscia jakas dobra (konstrukcja mostow - kiedys sluszalem ze tylko w jednej uczelni ksztalca w tej specjalnosci). Co kilka lat jest duzy wysyp absolwentow poszczegolnych kierunkow (informatyka, ekonomia, prawo i inne, ktore sa popularne). Ja bym pomyslal nad jezykami - ze znajomoscia jezykow przyszlych pracownikow szukaja rozne instytucje (banki, urzedy, firmy transportowe, duze przedsiebiorstwa w dzialach marketingu), ktore oferuja szereg szkolen tym ktorzy sa dla nich ciekawi jako przysli pracownicy.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 19:39 

elegands napisał(a):
- menadzerskie

Popularne studia filologiczne (germanistyka, anglistyka) to nie to, co kiedys. Wszelakich anglistow, germanistow jest teraz w brud. Zaocznie, dziennie, wieczorowo no i na uczelniach prywatnych jest ich pelno.
Wiem jak jest, bo sam studiuje germanistyke, ale tylko z zamilowania.
Jesli filologia to jakas unikatowa.

Bum na informatykow bedzie zawsze. Zobacz, kazdy sklep chce teraz wlasne www, zobacz ile witryn powstalo na polskich serwerach, ktos to musi przeciez obslugiwac. Mam tu na mysli tylko rynek polski, omijam zagraniczny (jeszcze wiekszy przeciez).

Osobiscie studiuje takze dziennie europeistyke (za rok wybieram specjalizacje "pozyskiwanie funduszy europejskich). W zeszlym roku na jedno miejsce bylo 9 chetnych.

Uczelnie i kierunek wybralem po bardzo dokladnym, perspektywicznym przyjrzeniu sie rynkowi, przeczytalem wiele publikacji i wszelakiej masci prac.

Polecam:
Dla humanisty:
-stosunki miedzynarodowe (jakas waska specjalizacja),

Dla umyslow scislych:
- architektura,
- budownictwo.,
- budowa maszyn,
- transport i logistyka (humanista tez tu sie odnajdzie).

Dla zapalenca humanisty:
- politologia,
- socjologia.

Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 20:11 

Racja, ja piszac filologie nie mialem na mysli angielskiej, ale jakas romanistyke czy iberystyke lub laczona np. nacisk na rosyjski i niemiecki.
I teraz pewne ale - sam studiujesz pozyskiwanie funduszy UE (specjalizacje wg mnie zajebista - w chwili obecnej wiekszosc urzedow jednostek samorzadowych wszystkich szczebli potrzebuje pracownikow ktorzy sie na tym znaja, gdyz tych przez nich przeszkolonych zabraly firmy prywatne oferujac wysokie wynagrodzenie, wiec jak widac na zatrudnienie jest szansa czy w firmach prywatnych czy panstwowych), a co powiesz na absolwenta prawa, ktory ukonczyl kurs z pozyskiwania srodkow z UE i innych funduszy. Obaj chcecie robic to samo, ale w wiekszosci przypadkow pracodawca bedzie na niego patrzyl przychyliejszym wzrokiem - to jest chore!!!
To samo jest z innymi kierunkami, np. 3lata temu moja dziewczyna rozpoczela studia na kierunku doradztwo zawodowe, ciezko bylo sie dostac, pelno chetnych - wtedy perspektywa byla zajebista, miala byc pierwszym rocznikiem ktory skonczy takie studia (okazala sie pierwszym i ostatnim), jednak pozniej z nabory na te studia zrezygnowano, ale rozpoczeto nabor na kurs pedagogiczny o tej specjalnosci (studia trwaja 3 lata, kurs 2). Ona gdy miala praktyke w poradni wzbudzala zazdrosc i obawe u pracujacej tam pani na stanowisku doradcy, gdyz ona byla tylko po szkoleniach, a teraz kazda nauczycielka pojdzie na taki kurs i uczac nawet tam jakiejs geografii moze miec dodatkowe godziny w poradnii - jest bardziej konkurencyjna.
Najgorsze w tym wszystkim jest to ze wybierajac w danym momencie atrakcyjny kierunek, moze sie on okazac juz nie tak bardzo atrakcyjny (nawet wcale). Np. teraz studia konczy rocznik ktory studiuje w trybie 5letnim i 3letnim(studia 2poziomowe: licencjat i pozniej magisterskie uzupelniajace), i nagle na rynku pojawi sie podwojna liczba absolwentow, aczkolwiek jedni z tytulem magistra drudzy po skonczonym licencjacie (obie grupy absolwenci studiow wyzszych).
A informatyka - ilu jest domoroslych informatykow, ktorzy znaja sie lepiej niz niejeden absolwent politechniki tego kierunku. A w pewnych firmach szczegolnie tych bardziej licza sie umiejetnosci niz skonczone uczelnie.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 20:14 

Dołączenie: 26.02.2007, 22:15
Jak można z zamiłowania germanistyke studiować ;)? Ja jestem po 3 latach nauki w klasie germanistycznej i mam nadzieję że już nie będę miała z tym styczności ;)

Co do filologi, w tej chwili to chyba naprawdę mało daje, zwłaszcza jeśli chodzi o popularne języki <angielski, niemiecki, hiszpański> bo nie ma raczej większych problemów ze znalezieniem kogoś po innych studiach kto przy okazji biegle mówi. Politologia, socjologia, bardzo popularne kierunki niby ciężko o prace, ale to dość szeroki zakres więc można w różnej robocie wylądować, i jako dziennikarz, i jako nauczyciel, niezły rozrzut.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 20:22 

elegands: Masz racje, zrozumialem, ze masz na mysli filologie angielska. Z cala Twoja wypowiedzia zgadzam sie w 100%. Pozdro

Kate: w liceum takze znienawidzilem niemiecki. Mialem dosc tego szprechania na cale zycie. Pozniej stwierdzilem, ze szkoda marnowac tego, co tak zawziecie sie uczylem :). Jesli jestes w klasie o poszerzonym niemieckim, to pewnie jakis przyzwoity poziom prezentujesz.
Radze Ci podczas studiow zagladac czasem na jakis portal niemiecki (np: web.de), przejrzec Bilda, czy obejrzec jakis film. W ten sposob nie zapomnisz tak wiele, a na pewno sie osluchasz :).
Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 20:54 

Dołączenie: 26.02.2007, 19:38
elegands napisał(a):

- menadzerskie

Co dokladnie przez to rozumiesz? Bo poza kilkoma szkolami typu SGH, UAM, AE Krk i Pzn i moze paroma prywatnymi w Wawie to o kant dupy sobie to mozna pomoc, kierunek fajny, ale malo szkol go w Polsce uczy dobrze, mnostwo za to "specjalistow" od marketingu & zarzadzania po dwuletnim studium w koziej wolce...

elegands napisał(a):

Hm, jak sie zalapiesz na tlumaczenia, bo wykladanie na jakiejs wyzszej szkole, to jest ok kasa, ogolnie - wysoka pewnosc pracy, zarobki niekoniecznie.

elegands napisał(a):

Zapotrzebowanie jeszcze wieksze, jak sie zakrecisz i znasz plynnie jakis jezyk obcy, to juz w ogole kokosy mozna robic za granica...

Cytuj:

Po tym hotelarstwie/turystyce juz az tak super jest :roll: ?

Co do prawa - nie masz plecow, to sobie mozesz w kiblu dyplom powiesic.

Ktos sie pytal o farmacje/medycyne - zapierdalanka przez 6-7 latek, pozniej jakies staze itd., ale za kilka lat juz moze byc dobry pieniadz.

Pzdr.

Oh-lay-knee-chuck: http://www.youtube.com/watch?v=Cef-xQ3Tdjc :lol:

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 21:29 

Dołączenie: 28.02.2007, 11:45
Miejscowość: Kraina Tysiąca Jezior
ja obecnie studiuje ekonomie na AE w Poznaniu. Specjalnosc jaka wbralem to strategie biznesu i polityka gospodarcza w warunkach globalizacji,. wydaje mi sie ze to dobry kierunek, gdyz nie zamyka mi drogi na przyszlosc(praca w firmach prywatnych, panstwowych czy tez wlasna dzialnosc)
Ogolnie zastanawiam sie jeszcze nad kierunkiem transport a dokladniej logistyka transportu. ale nie wiem czy mi sie chce drugi kierunek ciagnac ;) Aczkolwiek biorac pod uwage Euro 2012 to moze warto by bylo sei skusic na takie studia.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 21:44 

Dołączenie: 17.04.2007, 14:09
allegro napisał(a):
DdK napisał(a):

To bardzo dobry kierunek. Moj Tata ma firme transportowa, wiec wiem co pisze. Na rynku brakuje ludzi powiazanych z transportem i logistyka, a rynek jest wielki i co rusz powstaja nowe firmy.

Jeżeli chcesz coś związanego z transportem to polecam Wyższa Szkoła Logistyki w P-n 8) . Ogólnie jest to bardzo przyszłościowy kierunek i idzie niezłą kase zarobić. Ja w tym roku tam się wybieram i mam nadzieję że będzie to dobry wybór.

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 22:17 

Dołączenie: 03.03.2007, 12:52
Miejscowość: Twierdza Zamość
Ktoś może, zna jakąś uczelnie, gdzie nie trudno jest się dostać na filologię angielską, bądź prywatnie nie drogo ?

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 22:26 

Dołączenie: 31.03.2007, 15:43
bubufan napisał(a):
allegro napisał(a):
DdK napisał(a):

Jeżeli chcesz coś związanego z transportem to polecam Wyższa Szkoła Logistyki w P-n 8) . Ogólnie jest to bardzo przyszłościowy kierunek i idzie niezłą kase zarobić. Ja w tym roku tam się wybieram i mam nadzieję że będzie to dobry wybór.

A z gegrą się dostanę? I jak z kasą? Ile sobie krzyczą za zaoczne?

Temat postu:
PostWysłany: 23.04.2007, 23:12 

Dołączenie: 02.03.2007, 15:02
Jak lubisz geografie idz na turystyke.
Studiuje juz 2 rok i jestem szczęśliwy z wyboru kierunku.Przedmioty proste w nauce.Jedynym minusem jest to że musisz doliczyć do czesnego,koszty jednego wyjazdu na semestr.Ale jak nie masz problemu z kasa,jest zajebiscie raz w semestrze taki melanż w ramach nauki.Patrząc z perspektywy 2012 roku i Euro to turystyka przeżyje prawdziwy bum.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1424 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 48  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: 100%, 1968, [W]19[K]46[S], del6668, jankomuzykant, niven, ogórek, Rejven oraz 30 gości